Oprava vily Tugendhat začne asi příští rok

Brno - Náměstek brněnského primátora Ladislav Macek oznámil, že léta odkládaná památková obnova brněnské vily Tugendhat by mohla začít příští rok. Brněnští radní dnes zadali investičnímu odboru připravit výběrové řízení na stavební firmu, která se zakázky ujme. Jejím úkolem bude také zajistit si na tuto práci projektovou dokumentaci. Právě kvůli sporům o projektovou dokumentaci se nutná rekonstrukce léta odkládá.

Naposledy rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o tom, že několik let stará soutěž na výběr projektanta nebyla v souladu se zákonem. Zrušil tak své původní kladné stanovisko. Projektová dokumentace od sdružení Omnia však mezitím byla dávno hotová, město ji mělo zaplacenou a vypořádané byly i námitky památkářů. Se stanoviskem antimonopolního úřadu se radní vypořádali dnes, když několik let starou soutěž zrušili.

Podle Macka radnice nevyhlásí znova soutěž na projektanta, aby se oprava památky urychlila. „Nebudeme samostatně vybírat projektanta a čekat, až udělá projekt. Vybereme rovnou zhotovitele,“ uvedl. Na stavební firmě tak bude, aby si sehnala projektovou dokumentaci. Macek připustil možnost, že firma může využít již hotovou a památkáři schválenou dokumentaci. „Nebo se obrátí na jiného projektanta,“ uvedl.

Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry zároveň radní uložili investičnímu odboru, aby se vypořádal se sdružením, které projekt památkové obnovy vypracovalo. Podle Žáry se tak smluvní vztah mezi radnicí a projektantem uzavře - zbývá prý zaplatit poslední splátku.

Vilu Tugendhat

spravuje město od roku 1994, v roce 2001 byla jako jediná česká stavba moderního umění zapsána na seznam UNESCO. Záhy měla začít památková obnova, plánování oprav ale oddálily spory mezi architekty. Tendr na výběr projektanta, který město vypsalo v roce 2003, několikrát posuzoval antimonopolní úřad a protichůdně o něm rozhodovaly soudy. Naposledy ÚOHS na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rozhodl o nezákonnosti soutěže.

Přesto zatím stále platí, že magistrát může k opravě vily Tugendhat použít právě projektovou dokumentaci firmy Omnia, která vyhrála v nezákonném výběrovém řízení. Návrh konkurenční skupiny architektů v čele s Janem Sapákem, aby soud vydal předběžné opatření k pozastavení plnění ze smlouvy, brněnský městský soud v říjnu zamítl. Architekt Sapák se odvolal.