Jak se oblékají pohádky odhaluje výstava ve Strahovském klášteře

Praha - Orignální kostýmy ze slavných českých filmových pohádek, záběry, fotografie z natáčení, které nebyly nikdy zveřejněny, dekorace a rekvizity jsou k vidění na výstavě Jak se oblékají pohádky od 27. listopadu do 1. ledna. Expozice je instalována v románských sálech Strahovského kláštera u Pražského hradu. Na malé návštěvníky čekají také modely pohádkových šatů v dětských velikostech, které si budou moci vyzkoušet.Autorkou a kurátorkou výstavy je Jana Sommerová, která se v oblasti dětské tvorby a filmu pohybuje řadu let. Za pomoci lidí z Barrandov Studios se jí podařilo sestavit jedinečnou sbírku kostýmů z 15 nejznámějších českých pohádek, z nichž některé jsou dokonce zařazeny v kulturním dědictví České republiky.

Patří k nim Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Byl jednou jeden král, Obušku z pytle ven, Šíleně smutná princezna, nebo Princ a Večernice. Do kulturního dědictví patří také šaty z filmu Pekařův císař a Císařův Pekař, které patří na výstavě k nejstarším. Nejmladší jsou naopak z loňské pohádky Nejkrásnější hádanka.

Šaty se prý nemusely nijak upravovat. Většina z nich byla ušita ručně. Šití takového pohádkového kostýmu zabralo obvykle dvacet pět až sto hodin práce.

„Naším záměrem bylo zpříjemnit divákům všech generací sváteční čas a aspoň na pár chvil jim otevřít dveře do kouzelné říše pohádek. Věřím, že si v předvánočním shonu najdou cestu ke klidnému zastavení a zavzpomínání si na hezké zážitky z dětství (bez ohledu na věk), kdy nás, zejména v době Vánoc, tyto pohádky vždy pohladily po duši,“ říká Jana Sommerová.

Výstavu originálních kostýmů českých filmových pohádek s doprovodným programem pořádají Jana Sommerová, Barrandov Studio a.s. a Královská kanonie premonstrátů. Záštitu převzala a hlavní patronkou se stala první dáma paní Lívia Klausová.

Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

Otevírací doba o Vánocích a na Nový rok:

  • 24. 12. a 25. 12. - zavřeno
  • 26. 12. - normální otvírací doba
  • 31. 12. - otevřeno pouze 9.00 - 12.00
  • 1. 1. 2009 - otevřeno pouze 12.00 - 16.00