Obraz, uloupený za války, se vrátil k dědicům židovského majitele

Paříž - Obraz Henriho Matisse, který za druhé světové války uloupili nacisté jeho židovskému majiteli, byl ve čtvrtek vrácen právoplatným dědicům. Výtvarné dílo s názvem Krajina, růžová zeď byl po porážce Německa předán - podobně jako tisíce dalších artefaktů - Francii. Nebylo totiž zcela jasné, kdo byl jeho majitelem. Od té doby byl uložen v Centre Pompidou v Paříži.

Ukázalo se, že Mattisovo plátno vlastnil německý Žid Harry Fuld, který byl umučen nacisty v roce 1938. Dílo uloupil příslušník SS, který měl za války na starost dodávku cyklonu B do koncentračních táborů. Těsně po skončení války se oběsil ve vězeňské cele.

„Obraz se vlastně znovu narodil. Byl ukryt nejdříve ve skrýši nacistů, pak se ocitl v nákladových prostorech letadel, ležel v muzejních skladech a teď je konečně přístupný veřejnosti,“ uvedla francouzská ministryně kultury Christine Albanel.

Matissovo plátno doputovalo z Francie do Londýna, do pobočky izraelské organizace Červená Davidova hvězda, která je právoplatným dědicem.

„Francouzská vláda byla maximálně nápomocná, ale stejně je to dlouhý proces. Musíme dokázat, že jde skutečně o tento obraz. Před námi je ještě hodně výzkumů,“ prozradil zástupce organizace Stuart Glyn.

Po válce bylo …

.. do Francie odvezeno asi šedesát tisíc uměleckých děl. Inventář byl zveřejněn v roce 1998. Dosud z něho byly původním majitelům vráceny tři čtvrtiny. Zbytek byl rozprodán, kolem dvou tisíc děl zůstalo v rukou francouzských muzeí.

Přečtěte si také: Knihy, které spisovateli Mannovi ukradli nacisté, dostali jeho potomci