Sloni v soumraku: Jí je 50, jemu 20, ona je z Anglie, on ze Senegalu…

Praha - Příběh, který Iva Pekárková vyslechla během taxikaření v Londýně ji inspiroval k napsání další knihy. Muž se Senegalu, z kmene Fulani, jí vyprávěl, že se do Anglie dostal díky své o téměř čtvrtstoletí starší manželce. Vztah mezi mladým Amadouem a jeho stárnoucí anglickou manželkou Annie je i základním příběhem Pekárkové knihy Sloni v soumraku. Je to příběh o studené realitě mezilidských vtahů, generačních problémů, kulturních rozdílů a také o tom, jak se mohou partneři navzájem krutě využívat.

Padesátiletá Annie potká na dovolené dvaadvacetiletého Amadoua ze Senegalu. Zamiluje se do něho a provdá se za něj, protože je to jediná možnost, jak ho dostat do Anglie. Po návratu začne ale jejich vztah skřípat, Amadou je své manželce nevěrný, ta se mu za to mstí a nakonec je mladík deportován zpátky do Afriky poté, co ho Annie obviní z terorismu. 

Kdo je Iva Pekárková?

  • Narozena 1963
  • česká prozaička, publicistka a překladatelka
  • 1983 jako studentka přírodovědecké fakulty emigrovala do Ameriky; pracovala tam v mnoha různých profesích, např. jako barmanka, sociální pracovnice nebo taxikářka
  • 1997 se vrátila do Prahy, od 2005 žije v Londýně, opět taxikaří
  • Knihy: Péra a perutě (1989), Můj život patří mně (1998), Láska v New Yorku (2006), Láska v Londýně (2008)…

„S mým životem to chválabohu mnoho společného nemá, ale jde v zásadě o fenomén, který se rozmohl za posledních deset patnáct let - sexuální turistika starších žen,“ řekla Pekárková o knize.

Psala ji především z pohledu senegalského mladíka, méně z pohledu zhrzené bělošky, a když ji dočetla, prý se trochu červenala. „Snažila jsem se napsat vše realisticky. Amadou je takový drsný mladík, nepříliš naivní na svůj věk a používá tak trochu drsná slova,“ vysvětlila.

Slony v soumraku je podle Pekárkové prý zájem i v Anglii, v jejíž hlavním městě spisovatelka v současné době taxikaří. Zatím se ale do anglického překladu prý nepustí, chce počkat, až bude zájem jistý.

O knize

  • Pekárková bude ze své nové knihy předčítat dnes v 15:00 odpoledne v kavárně Fra.
  • Nakladatel: Millennium Publishing s.r.o
  • Formát: 248 stran