Zlatá šedesátá představí čs. novou vlnu pohledem aktérů

Praha - Ke 26 osobnostem československého filmu 60. let se vrátí rozsáhlý dokumentární projekt České televize Zlatá šedesátá. Jednotlivé hodinové díly představí osobnosti od režisérů po filmové kritiky podílející se na světoznámé československé nové vlně, a to na základě jejich osobních výpovědí. Vedle dokumentu sobotní vysílání od ledna do června na ČT2 nabídne i stěžejní dílo dané osobnosti.

„Nebude to galerie slavných, nesmrtelných, už neživých, ale výpověď člověka v plné síle. Diváci budou mít možnost slyšet od tvůrců samotných, jak to v 60. letech bylo,“ říká autor scénáře projektu Jan Lukeš. „Ukazuje se, že často po význačných tvůrcích nezbylo nic - například v případě režisérů Ladislava Helgeho nebo Ivana Baladi,“ dodává.

Cyklus začne 3. ledna snímkem o Miloši Formanovi, mezi dalšími osobnostmi jsou například kameraman Miroslav Ondříček, scenárista Zdeněk Mahler, herec a režisér Jan Kačer a mnoho dalších. Tvůrci cyklu využijí natočený materiál i v dalším cyklu věnujícím se historii československého filmu od znárodnění po nástup normalizace.

Jan Lukeš: „Zajímavý je třeba portrét Juraje Herze. Začíná vyprávěním kluka o dětství v koncentráku a postupně vysvětlí autorovu lásku k bizarnostem, vysvětleny budou například konzervované zárodky z filmu Spalovač mrtvol.“

Natáčení předcházel pečlivě vypracovaný plán otázek, každý portrétovaný pohovoří o svém prvním filmu, rodině nebo studiích. „Každý díl je ale zároveň jiný, každý si přinesl jiné osobní dokumenty, fotografie,“ říká Lukeš. Medailony končí vzpomínkou osobností na srpen 1968.

Režisér Juraj Herz
Zdroj: Vydavatelství Týdeníku Rozhlas/Jarka Šnajberková