Tanec jako poledník

Praha - Tanec jako propojení míst, jako univerzální komunikační prostředek, jako spojnice mezi současným uměním a dávnými tradicemi, poezií a hudbou, Evropou a Asií představuje festival Dance Meridian. Taneční poledník, jak zní překlad názvu festivalu, chce propojit tanec s příběhy každého z nás. Přehlídka navazuje na loňský Rumi Alive festival. Letošní ročník odhaluje súfismus a čerpá z děl dalších perských mystiků.

„Inspirujeme se hudbou a poezií zemí Sřední Asie, chceme ale, aby to bylo živé. Chceme propojit inspiraci se současným uměním,“ vysvětluje tanečnice a cestovatelka Zdeňka Lammelová z občanského družení Openfield, které festival pořádá.

Festival zahájily Perské miniatury v La Fabrice 26. 11. Taneční zpracování sofijských příběhů doprovázela živá hudba, hraná na různé perkuse, tradiční bubny a nástroje.

Kam za perským tancem a mystikou?

Neobvyklé taneční projekty Meykhane (České muzeum hudby, 5. 12.) a Ságí (Na Prádle, 6. 12.) metaforicky vyjadřují pozemské i nadpozemské krásy a moudrosti.

Součástí festivalu jsou také 4 taneční dílny, zaměrené na klasické tance Střední Asie, nebo víkendová dílna tvořivé kaligrafie.

Proběhnou také dvě otevřené diskuse na téma Súfismus a mystika s pírem Karibem Zayyanim.

Festival potrvá do 7. 12. Více o akci a program