Nová kniha Rowlingové vyjde v den světové premiéry i česky

Praha - Již minutu po půlnoci vyjde v Česku nová kniha Joanne K. Rowlingové Bajky barda Beedleho, která bude mít 4. prosince světovou premiéru. Ve svazku pěti čarodějnických pohádek naleznou čtenáři stopy, které se prokázaly jako zásadní při závěrečné misi Harryho Pottera směřující ke zničení lorda Voldermorta. Českým čtenářům přinesl příběhy na 128 stranách Pavel Medek, překladatel většiny románů o Harry Potterovi.

Bajky zanechal v sedmém a i závěrečném díle série nazvaném Harry Potter a relikvie smrti Albus Brumbál Hermioně Grangerové. Jedna z nich se v sedmém díle vypráví, čtyři zbývající příběhy se nyní objevují poprvé.

Prastaré pohádky v příbězích Rowlingové sesbíral a uspořádal bard Beedle a jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Harrymu Potterovi, vychovávaném v „normálním“ světě, se jejich neznalost málem stala osudnou.

Rowlingová na vyprávění o Harrry Potterovi pracovala přes 17 let. Ani tato kniha však nemusí být poslední. Autorka má v plánu vydat encyklopedii o příbězích nejslavnějšího čarodějnického učně. Kniha Harry Potter a relikvie smrti překonala všechny prodejní rekordy o nejprodávanější knihu všech dob. Knih o Harry Potterovi se celkově prodalo přes 400 milionů a jsou přeloženy do 65 jazyků, v češtině se jich prodalo 1,5 milionu. „Je rozená vypravěčka, její jazyk je velice přirozený, plynulý, hezky se to čte. Řekl bych, že marketing se na tom podílel až druhotně, když první díly se prosadily samy svou kvalitou,“ říká překladatel Pavel Medek. 

Autorka se vzdala honoráře za knihu a čistý výnos z jejího prodeje bude věnován organizaci Children˙s High Level Group, kterou založila spolu s členkou Evropského parlamentu Emmou Nicholsonovou ve prospěch dětí trpících ve velkých ústavech.