Nový domov roku 2008: interiér spojený se zahradou, dům z hlíny i židovský domov seniorů

Praha - Vila v Nespekách na Benešovsku od architektů Ladislava Lábuse a Marka Nábělka získala nejvyšší ocenění v soutěži Nový domov roku 2008. Soutěž dokončených staveb pro účely bydlení pořádá Česká komora architektů a ministerstvo pro místní rozvoj. V soutěži se utkaly více než tři desítky projektů, mezi nimi terasový bytový dům s měděným pláštěm, vila izolovaná slámou nebo netradičně zrekonstruované historické objekty. Oceněné projekty budou do 4. ledna k vidění v pražském Veletržním paláci.

„Je to stavba kultivovaná v materiálech, uměřenosti, v měřítku,“ říká o oceněném díle předseda poroty Jan Aulík. Porota u nespecké vily ocenila i vizuální a materiálové propojení interiéru se zahradou. Finanční odměna za první místo je 50 tisíc korun.

Jak se hodnotilo

Ceny se udělovaly ve čtyřech kategoriích:

  • novostavba rodinného domu
  • novostavba bytového domu
  • rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel bydlení
  • výstavba bytů v domech zvláštního určení 

Hodnotila se úroveň architektonického řešení stavby, začlenění stavebního díla do daného prostředí, využití pozemku, řešení dopravy, provedení stavby, konstrukční řešení a citlivost k životnímu prostředí.

V kategorii novostavba bytového domu získal první cenu terasový dům v Košířích, na němž pracovali Pavel Hnilička, Veronika Hamšíková, Petra Bláhová-Kandusová a Jan Dluhoš. Stavba podle poroty dobře využívá možnosti parcely a prostředí. Dům byl postaven na svahu na místě původní vily a díky terasovému uspořádání vznikly čtyři byty se střešními zahradami.

Rekonstrukce jinak  

Jako nejlepší v kategorii rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel bydlení byl vyhodnocen historický objekt Míšeňská 4 v sousedství Kampy, Mostecké věže a Lužického semináře. Stavba Hany Seho a Petra Hlaváčka podle poroty reprezentuje zdařilé architektonické řešení rekonstrukce v historickém centru.

Odměnu 10 tisíc korun získali za soutěžní návrh Slaměný dům ve stodole architekti Oliver Kálnássy a Lukáš Gavlovský. Na místě dříve určeném pro obilnou slámu vznikl originální obytný dům. Dřevěnou konstrukci vyplňuje izolace ze slaměných balíků omítnutých hliněnou omítkou. Cihlové jádro obaluje konopná koudel, sláma a dřevo. 

Domov seniorů na místě poznamenaném dějinami 

V kategorii výstavba bytů v domech zvláštního určení byl hodnocen jediný objekt. Odměnu 30 tisíc korun získal Domov sociální péče Hagibor na pražských Vinohradech, jehož autory jsou Jan Línek a Josef Kolář. Jde o největší projekt v novodobé historii Židovské obce v Praze a zahrnuje záchranu, obnovu a rekonstrukci historické budovy z počátku 20. století.

Budovu ve stylu pozdní secese Židovská obec v Praze nechala postavit na podporu nemajetných a nemocných židovských občanů. Jako útulek pro nemocné a později starobinec sloužila až do roku 1943, koncem války byl areál nacisty proměněn v internační a transportní koncentrační tábor. Po válce byl Hagibor nakrátko vrácen Židovské obci, na počátku padesátých let budova připadla vinohradské nemocnici, jejíž dětské oddělení zde zůstalo až do dubna roku 2006.