Na žižkovědném výletě uvidíte, na co se koukáte

Praha – Archifest vás nepřivede do učeben, ale naopak, nechá před vámi čtvrť procitnout prostřednictvím přímého kontaktu s domem, ulicí a náměstím – zve na sobotní odpoledne Malý festival architektury nejen Žižkováky. Přátelé Prahy 3 pořádají architektonicko-urbanistickou procházku srdcem Žižkova se zastávkou u významných staveb, které lidé jinak možná pouze míjí.

Trasa žižkovědného výletu je vyznačena v mapě, kterou mohou zájemci získat v koncertní a výstavní síni Atrium. V Atriu malý festival začíná přednáškou architektů Jana Sedláka a Zdeňka Lukeše. Oba muži jsou znalci Žižkova, jak dosvědčuje i kniha o architektuře této čtvrti, jejímiž jsou autory. Praktický průvodce po historii, urbanismu a architektuře celé Prahy 3 je doplněn o historické mapy, staré i současné fotografie.

Poznejte architekturu Žižkova na vlastní nohy i uši

Výsledky jejich architektonických průzkumů, při kterých na Žižkově objevili práce významných architektů, jako jsou Kotěra, Plečnik nebo Krejcar, mohou na vlastní nohy posoudit i účastníci procházky. Vyrazit na ni mohou spolu se Zdeňkem Lukešem po přednášce nebo i na vlastní pěst a vlastním tempem podle průvodce.

Všechny cesty Žižkovem povedou do kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tam bude Malý festival architektury zakončen dramatizací dosud nepublikovaných dopisů Josipa Plečnika. Ten je autorem mimo jiné této sakrální stavby, která byla nominována na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Hudebně-dramatický pořad na základě Plečnikových dopisů byl připraven ve spolupráci s pražskou DAMU.

Archifest v kostce

  • Přednáška Zdeňka Lukeše a Jana Sedláka; koncertní a výstavní síň Atrium, Čajkovského ulice 12/12a; 9:30
  • Žižkovědný výlet; mapa je k dispozici v Atriu nebo v Café Pavlač (Víta Nejedlého 23)
  • Dramatizace dopisů Josipa Plečnika; kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, 19:30
  • Říjnový pohled na Prahu z Parukářky autor: Jiří Horský, zdroj: Přátelé Prahy 3 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/565/56433.jpg
  • Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně zdroj: Pražská informační služba http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/565/56432.jpg