Fleischerei 36: Život není surfování na klávese „backspace“

Praha – Fleischerei 36 je adresa nejznámějšího klubu v Berlíně, dříve v jeho prostorách byly jatky a vyšetřovna. Když Jindřich kývne na nabídku, aby pracoval jako reklamní herec, dostane se právě do Fleischerei – rezervace pro ty, kteří si nechtějí koupit bavoráky a zařadit se do fronty k pumpě. Takový je v náznaku děj nové knihy Šimona Šafránka s výzvou pro všechny "děti na hranici staré a nové Evropy" (za socialismu a po něm): mají se opevnit v ohrádce svých představ, vzpomínek a snů, nebo ji zbořit…

„Historie, masomlýnek dějin, to tam určitě je. Při rozšifrovávání je pro mě důležitá melodie slova. Fleischerei dává krev, dává maso, dává něco, co se nesmaže. A to je pointa. Život není surfování na klávese backspace. Ale přitom, jak je Evropa zalidněná a všude zcivilizovaná deset metrů do země, pak všude zakopáváme o ty kosti. Minulost nás určuje, svazuje. A Jindřich z Fleischerei se tomuhle svazování chce vyhnout,“ vysvětluje Šimon Šafránek.

Šimon Šafránek

* 1977. Debutoval sbírkou povídek Ohnivá kola / Fiery Wheels (2000), v nakladatelství Labyrint mu vyšla novela 23 (2005). Je autorem dokumentárního snímku The Myth (2004) o fanoušcích Nicka Cavea a krátkých filmů a dokumentů Czechtekk Love (2005) a Kočky (2005). Režíroval videoklipy pro skupiny Moimir Papalescu And The Nihilists, Hangmás (HU), The Fullbliss (USA, DE). Vystupuje jako DJ v uskupení The Fakes. Působí jako redaktor týdeníku Instinkt.

O Fleischerei

250 str., vydal Labyrint; autorkou obálky je Adéla Svobodová, využila šablonu srdce, kterou vytvořila sochařka Marhlad

Základy jeho nové knihy prý stojí na kontrastu, který pociťoval, když se rozhodl do Berlína nejezdit jen jako návštěvník, ale přestěhovat se tam. Pak ale německé hlavní město přestalo fungovat jako „akcelerátor všeho“. „Spousta lidí se o vás zajímá jen proto, že jste exot se zábavným přízvukem,“ popisuje Šafránek své zjištění.

Slova, čísla, hudba

To také bylo impulsem k napsání jeho nové knihy – Flescherei 36. Číslo v názvu nezvolil prý náhodně, ale je součástí širšího konceptu. „Po novele 23 a Fleischerei 36 bude následovat číslo 69,“ uvádí spisovatel.

Jeho románový debut 23 vyprávěl příběh party kamarádů, vyznavačů free-tekna, kteří jako potulní dýdžejové brázdí Evropu v dosluhujících autobusech. V současné době Šafránek připravuje celovečerní podobu této novely. „23 byl příběhem na cestě, ale zcela záměrně, protože co chcete dělat jiného, když máte autobus, než jezdit? Tématem Fleischerei není ohromení z existenciální krize, tam to celé teprve začíná,“ srovnává.

Spisovatel, který je zároveň i muzikantem, hudbu nejen „propašovává“ do svých knih, ale i je s ní propojuje. Fleischerei 36 doprovází videoklipy, které Šafránek vytváří společně s Romanem Špačkem. Zároveň s The Fakes (dýdžejské duo Šimon Šafránek a Pavel Kučera) připravil ke knize soundtrack. Vše je k vidění a k poslechu zde.

Ukázka z knihy

Tehdy ráno jsme seděli v kanclu a nedalo se dejchat, slunce pražilo do oken a z řeky vysychala voda po cisternách.

Vypad nám HEREC.

Těšil jsem se na volnej víkend. Mohl bych MAR překvapit. Když koupím lístky dneska, zbydou mi peníze na hostel. Ještě tam nebyla. Se mnou tam rozhodně ještě nebyla.

V Berlíně.

Prostě ho sežeň.

Do večera ať je HEREC tady.

HEREC nebral telefon. Neotvíral dveře. Měl obsazeno. Byl nedostupnej.

A mně se začal ztrácet signál.

Pobíhal jsem po kanceláři.

Ztrácí se!

Mával jsem rukama, v jedný Motorola s tarifem na Oskaru, ve druhý SonyEricsson s T-Mobile.

Ztrácí se! Ztrácí se na obou dvou! Ztrácí se mi signál!

Stíral jsem si z čela pot a měl jsem pocit, že se sám vytrácím.

Proti mně seděl REŽISÉR. Sledoval mě. Nemrkal. Upíjel čaj.

Proč mi to říkáš? Myslíš, že je to operátorem?

Zažloutlej nalomenej řezák vzpomíná na divoký časy. Vrásky okolo očí. Šediny.

Nebyl o tolik starší než já. Celý měsíce si mě nevšímal.

Zapálil si cigaretu.

Povolil košili.

Zakašlal. Z kapsy kalhot vyškrábnul černou oprejskanou Nokii a poslal mi ji přes stůl.

Tak signál, jo?

Vzal jsem jeho Nokii a vytočil HERCE.

Ozvalo se pípání. Nepravidelný a přerušovaný, jako sípající srdce na EKG.

Není tam. Podívej. Nemám signál.

Nastavil jsem telefon proti REŽISÉROVI.

A ty, REŽISÉR přeostřil z displeje na můj ksicht, ty bys do toho nešel?

Šel.

  • Koncept Art k Fleischerei 36 autor: Šimon Šafránek, zdroj: Šimon Šafránek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/566/56543.jpg
  • Obálka knihy 23 zdroj: Labyrint http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/566/56541.jpg