Berlinale uvede „filmové zvěstovatele převratu“ Švankmajera a Chytilovou

Berlín – Ve zvláštní sekci se na únorovém Berlinale představí archivní filmy z bývalých komunistických zemí. Půjde o snímky, které vznikly v posledním desetiletí před revolučním rokem 1989, od něhož příští rok uplyne dvacet let. Československou kinematografii zastupuje snímek Jana Švankmajera Možnosti dialogu (1982) a Panelstory (1979) Věry Chytilové.

Sekce, v níž budou jejich snímky uvedeny, je věnována „filmovým zvěstovatelům převratu“. Zahrnuje filmy, v nichž se odráží předtucha blížích se změn. Představeny budou díla známých i méně známých autorů, jimž je společné vyjádření naděje na politickou, hospodářskou, ale především uměleckou svobodu.

Promítány budou jak filmy, které vznikly v oficiálních studiích, tak filmy vytvořené v uměleckém undergroundu. Své zástupce budou mít na Berlinale kromě Československa samozřejmě také NDR, Sovětský svaz, Bulharsko, Rumunsko, Polsko a Maďarsko.

Možnosti dialogu. Krátký animovaný film tvoří tři příběhy: Dialog věcný, Dialog vášnivý a Dialog vyčerpávající. Všechny tři se snaží zachytit různé druhy mezilidské komunikace – beze slov.

Panelstory. Satira odehrávající se na rozbahněném velkoměstském sídlišti. Ukazuje lidské povahy, často směšně sobecké a sebestředné, rozhodně však lhostejné k tomu, co se děje kolem.

Z českých filmů se pořadatelé vedle Švankmajerových Možností dialogu rozhodli také pro zařazení Panelstory aneb Jak se rodí sídliště Věry Chytilové. Dobrou společnost jim bude dělat například Krysztof Kieślowski se svým Krátkým filmem o zabíjení.

Snímky „filmových zvěstovatelů převratu“ by měli představit jejich autoři. Po skončení festivalu budou promítány v kinech po celém Německu.

Berlinale se uskuteční od 5. do 15. února. Již 59. ročník odstartuje světovou premiérou filmu The International od německého režiséra Toma Tykwera, proslaveného snímkem Lola běží o život.