Šumná města po sobě zanechala Šumné městské stopy

Praha - Šedesát šest šumných měst je konečné číslo, na kterém se oblíbený televizní cyklus zastaví. Dnes ve 21:25 odvysílá Česká televize závěrečný brněnský díl, o týden později (15. prosince) zavzpomínají v dokumentu tvůrci na třináct let s Šumnými městy, která architektonicky objevoval originální průvodce David Vávra. Autor projektu, režisér a spoluscenárista Radovan Lipus ale slibuje, že šumný tým už pracuje na novém, podobném projektu - o českých architektech v zahraničí.

„Říkali jsme si, že by bylo zajímavé věnovat se zase něčemu podobnému, ale přeci jen jinému. Projekt, který máme připravený, se jmenuje Šumné městské stopy. Měl by se zajímat o české architekty v zahraničí, o stopy, které tam zanechali,“ potvrzuje Lipus.

Cyklus by se měl začít točit ve druhé polovině příštího roku, na obrazovkách se objeví nejdříve v roce 2010. Stejně jako Šumná města se i tyto dokumenty zaměří především na stavby 19., 20. i 21. století.

Lipus o moderní architektuře: „V hudbě ani v literatuře neplatí, že co je starší, to je cennější, proč by tak měla být vnímána architektura?“

„Mrzelo mě, že architektura 19. a 20. století je opomíjená,“ uvádí Lipus, co ho vedlo v roce 1995 k natočení prvního dílu - Šumné Ostravy. „Všichni mluví i o hradech, zámcích a klášterech, všichni vědí, co je baroko, ale nikomu příliš neleží na srdci, když se boří funkcionalistický komplex nebo art deco škola,“ říká.

I z toho důvodu vzniklo občanské sdružení Šumná města, které upozorňuje na zanedbané památky moderní architektury. Sdružení vydalo také kalendář na rok 2009 sestavený z velkoformátových fotografií Michaela Míčka, které byly na podzim k vidění v Muzeu Kampa na výstavě s názvem Šumná a bezbranná.

David Vávra v Šumné Litomyšli
Zdroj: ČT