The Times: Album Kožené patří k nejlepším za letošní rok

Londýn - Album Když mě stará matka - na zahraničním trhu prodávané pod názvem Songs My Mother Tought Me - zařadil britský list The Times mezi dvacet nejlepších klasických CD roku. Přisoudil mu šesté místo. Nádherná hudba, skvěle zazpívaná, Kožená je ve svém živlu při recitálu z českých písní, napsaly The Times. Poslechnout si mezzosopranistku na vlastní uši budou moci čeští fanoušci za tři dny v Praze nebo se s ní setkat v polovině prosince v Brně, kde představí dokument o sobě.

Oceněné album je nazváno podle známé písně z Dvořákových Cikánských melodií. Je koncipované jako průřez českou písňovou tvorbou, objevují se zde skladby, které vesměs vycházejí z českého folkloru - skladby z Janáčkovy Moravské lidové poezie v písních, z Písniček na dvě stránky od Bohuslava Martinů či z Národních písní a tanců z Těšínska od Erwina Schulhoffa. Na desku Kožená natočila i Písně k loutně Petra Ebena. Mezzosopranistku doprovázejí klavírista Malcolm Martineau a kytarista Michael Freimuth.

Kam na Koženou? Rudolfinum a malý film o velké zpěvačce

Kožená, která žije převážně v Německu, v Česku příliš nevystupuje. Naposledy v polovině listopadu na recitále nazvaném Koncert pro první dámu, kde zazněly právě písně z posledního alba Songs My Mother Tought Me. Čeští fanoušci se na mezzosopranistku mohou těšit ještě 11. a 12. prosince, kdy v rámci Dnů Bohuslava Martinů vystoupí v Rudolfinu za doprovodu České filharmonie.

S Koženou se mohou setkat také ti, kteří přijedou 15. prosince do Brna. Bude tam totiž promítán v předpremiéře dokumentární hudební film Ondřeje Havelky Magdalena - Menší film o velké zpěvačce.

Nejlepší CD podle The Times:

  • Klasická alba: Scottish Chamber Orchestra - nahrávka pozdních symfonií W. A. Mozarta
  • Jazzová alba: album Loud Louder Stop britského tria Neila Cowleyho
  • Rocková alba: debut skupiny Fleet Foxes