Van Goghovy obrazy trhaly ve Vídni rekordy, teď se vrací domů

Vídeň - Ve vídeňské Albertině skončila včera nejúspěšnější rakouská výstava všech dob. Skoro šest tisíc lidí si prohlédlo 140 obrazů a kreseb Vincenta van Gogha. Unikátní příležitosti vidět pod jednou střechou opravdové skvosty, zapůjčené ze všech koutů světa, využily i tisíce Čechů. Obrazy nyní opouštějí Vídeň, van Goghova výstava má ale zajištěné místo v kulturní historii Rakouska. Žádný div, že návštěvnost byla obrovská - kdo výstavu nestihl, obrazy by se mu povedlo vidět jen stěží - musel by objet přes 60 sbírek, z nichž mnohé nejsou běžně přístupné, v 16 zemích.

Už předminulý týden přivítali organizátoři výstavy půlmiliontého návštěvníka, celková bilance je ale ještě úctyhodnější. „Návštěvníků bylo nakonec celkem 589 tisíc. To dalece překonalo i naše nejsmělejší plány. Doufali jsme, že se přijde podívat takových 450 tisíc lidí,“ přiznává ředitel Albertiny Klaus Albrecht Schröder.

Šest tisíc zájemců denně zvládala Albertina jen s pomocí více než stovky mimořádných pracovníků - někdy až hodinové čekání se pokusila návštěvníkům vynahradit zachováním běžného vstupného a rozšířením otevírací doby.

Čeština zněla mezi slavnými obrazy po celé tři měsíce, výstava totiž patřila k hitům v nabídce českých cestovních kanceláří. „Vypravili jsme přibližně necelých tisíc osob do Vídně na výstavu van Gogha,“ potvrzuje ředitelka CK Bena Tour Libuše Benáčková. „Lidé si zájezdy kupovali nejen v naší kanceláři, ale zejména i po internetu,“ dodává.

Vzácná a drahá van Goghova retrospektiva

140 obrazů a kreseb Vincenta van Gogha byly svezeny ze šestnácti zemí světa a šedesáti galerií. Naposledy bylo tolik van Goghových děl pohromadě před osmnácti lety v Nizozemsku u příležitosti stého výročí jeho smrti. Van Goghova retrospektiva byla nejdražší výstavou v historii Albertiny.

Expozice byla časově řazena a mapovala van Goghovy první portréty a krajiny, léta strávená v Paříži, venkovské scenerie z francouzského Arles, zákoutí psychiatrické léčebny, kde mu lékaři vzali barvy kvůli podezření, že se jimi chce otrávit. A také velká plátna z posledních dnů před jeho sebevraždou, kterou v sedmatřiceti letech ukončil svůj život.

Slunečnice Vincenta van Gogha
Zdroj: ČT24/wikipedia.com