Karel Franta dokáže namalovat muziku

Praha - U příležitosti osmdesátých narozenin malíře a ilustrátora Karla Franty připravilo České muzeum hudby velkou reprezentativní výstavu Malovaná muzika. Celoživotní dominantní tématikou Karla Franty je hudba a muzikantství. Ve volné výtvarné tvorbě mj. téměř magicky přitahuje jeho stálý cyklus hracích stojů a strojků, v němž malíř fantazijně rozvíjí své hlavní téma od vážné reflexe přes poetický humor až po laskavou absurdní nadsázku. Výstava je přístupná až do 2.dubna.

Frantovy obrázky jsou mostem do kouzelného světa hudby. Jsou plné fantazie, vznášejí se ve snu, a přece stojí oběma nohama v bezpečném přístavu reality a respektu k přírodě a tradici. „Hudba hraje v díle Karla Franty obrovskou roli. On sám je aktivní hudebník, hrál na pozoun, na harmoniku. Všechny obrazy jsou nesmírně poetické, ptáčkům kapají ze zobáčků houslové klíče a kočky lahodně mňoukají,“ upozorňuje komisařka výstavy Eva Paulová.

Výstava Malovaná muzika Karla Franty nabízí mnoho lákadel především pro děti. Například originální hlavolam Čertovská Barča - děti si z ní mohou složit až tisíc čertů nebo část komiksového cyklu Malý Vinetou či místo pro vlastní výtvarnou tvorbu pod heslem „Nemalujte čerta na zeď, ale namalujte nám obrázek“. 

„Na výstavě je také Karel Franta připomínán jako autor komiksů. Je málo známo, že už v 60. a 70. letech byl velkým propagátorem tohoto žánru u nás,“ doplňuje Paulová.

Součástí výstavy budou besedy s výtvarníkem, výtvarné dílny pro děti, pořady o hudebních nástrojích a hracích strojích spojené s prohlídkou výstavy a expozice hudebních nástrojů a kreslením, stejně jako vystoupení chlapeckého pěveckého sboru.

Karel Franta

patří mezi nejvýznamnější české výtvarné umělce. Jeho tvorba je vysoce oceňována v mnoha zemích. Náleží například k několika málo držitelům Grand Prix UNICEF při OSN a je zapsán na české listině IBBY - Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu. Obě tato ocenění patří k největším uznáním, které mohou výtvarníci ve světovém měřítku získat. Tyto prvky se projevují i v jeho známkovém díle, které je velmi hodnoceno nejen ve filatelistickém světě.