Pecková a Kusnjer vzdají hold Janáčkovi

Praha - Poctu velkému mistru hudby 20. století Leoši Janáčkovi, od jehož smrti letos uplynulo osmdesát let, vzdají 28. prosince v historické budově Národního divadla společným koncertem Dagmar Pecková a Ivan Kusnjer. V rámci večera pod názvem Pocta Leoši Janáčkovi představí Janáčkovu Moravskou lidovou poesii v písních a písňové cykly Janáčkových uměleckých souputníků Maxe Broda, Pavla Haase a Albana Berga. Koncert mezzosopranistky Peckové, která je uznávanou interpretkou Mahlerovy, Dvořákovy a Janáčkovy písňové tvorby, a trojnásobného držitele prestižní Ceny Thálie a sólisty opery Národního divadla, barytonisty Kusnjera na klavír doprovodí Vojtěch Spurný.

Opera Národního divadla u příležitosti výročí Leoše Janáčka uvedla v minulém týdnu nové nastudování opery Leoše Janáčka Věc Makropulos v koprodukci s English National Opera v Londýně, bude uvedena pouze čtyřikrát, a to ve dnech 28. prosince, 17. ledna, 1. a 21. února. U příležitosti premiéry nové inscenace byla spuštěna speciální internetová stránka www.vecmakropulos.cz

Dagmar Pecková je pěvkyní světového renomé. K jejímu současnému repertoáru patří mimo jiné Herodias ve Straussově Salome, Ortrud ve Wagnerově Lohengrinovi nebo mezzosopránové party velkých vokálně-symfonických děl Giuseppe Verdiho, Antonína Dvořáka a Gustava Mahlera.

Ivan Kusnjer je jedním ze sólistických pilířů současného souboru opery Národního divadla, kde působí již 25 let. Jeho repertoár zahrnuje více než tři desítky operních rolí, na dvacet kantát a oratorií a čtrnáct písňových cyklů. K jeho klíčovým rolím patří především velké postavy Verdiho a Pucciniho oper a hlavní role české operní tvorby.

Leoš Janáček (1854-1928) je ceněný především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů, zejména Slovácka a Lašska. Ve světě je znám hlavně díky svým operám, orchestrálně-vokálnímu dílu Glagolská mše, Sinfoniettě, symfonické básni Taras Bulba a komorním skladbám, především smyčcovým kvartetům.