„Hej, mistře, vstaň bystře“ zazní republikou

Praha - Vánoce naštěstí nejsou jen přeplněné obchody. Hlásí se i tradičně, třeba Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. I když je Ryba víc než 190 let po smrti, jeho mše zazní na mnoha místech země a dá se tak říct, že i letos bude Ryba jedním z nejhranějších autorů hudby. Vánoční mše "Hej, mistře" od Jakuba Jana Ryby, venkovského učitele ze Starého Rožmitálu, byla poprvé uvedena v kostele Svatého Kříže v Rožmitále v roce 1796. Tato skladba se stala v naší zemi pro mnoho generací symbolem českých Vánoc.

Úryvek z České mše vánoční:

"Hej, mistře,
vstaň bystře,
vzhlédni na jasnost,
nebes na švarnost,
krásu uhlídáš,
v tento noční čas."

26. prosince pak nesmrtelná skladba zavítá do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Tady nastudovali Barokní Vánoce, v rámci kterých kromě Rybovy mše zazní i Gregoriánský chorál. 

Českou mši vánoční Ryba složil v roce 1796. Její příběh je tradiční - vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Ryba skladbu napsal v češtině, aby byla srozumitelná širokému obecenstvu. Opisováním se pak skladba rychle rozšířila po českých zemích. Na Štědrý večer se ve 23:25 objeví i na druhém programu České televize.