Vánoční evergreen: Pohádky na svátky

Praha – Období vánočních svátků, které letos v ČT provází heslo Vánoce pro tebe a pro mne, se vyznačuje největší koncentrací pohádek v celém roce. Na obrazovce se objeví jak zkušené "důchodkyně", třeba Pyšná princezna nebo Hrátky s čertem, tak čerství nováčci – v letošním roce například výpravná Kouzla králů režiséra a scenáristy Zdeňka Zelenky. Na tři kmenové vánoční dny, od Štědrého dne po druhý svátek vánoční, přichystala Česká televize přes dvacet pohádek. Společnost jim budou dělat vánoční příběhy, sváteční setkání a také - už tradičně - pohádka, které se může stát i vám – Pretty Woman.

Šest pohádek v televizní premiéře

V období svátků, Štědrým dnem počínaje a Novým rokem konče, uvede Česká televize v premiéře šest českých pohádek. Jako první přijdou na řadu Kouzla králů (24. 12. 19:00), letošní pohádka pod stromeček, ve které nebude chybět velká láska, nebezpečné nástrahy, odvážný chasník, zakletá princezna ani šťastný konec.

Na první svátek vánoční nachystala ČT premiérové pohádky hned dvě. V příběhu Nebe a Vincek (25. 12. 13:00) Angelo Žáček, takový nebeský „horáčko-pažout“, alespoň pokud jde o školní úspěchy, uteče před závěrečnými zkouškami na strážného anděla na zemi, aby zachránil duši sobeckého chasníka Vincka před peklem, čímž připraví nejednu infarktovou situaci sobě, Vinckovi i svému mistrovi. Pohádka O bílé paní (25. 12. 17:40) vypráví o tom, jaká šlamastika nastane, když bílá paní zachrání kuchařku před loupežníky.

Na silvestra a na první den v novém roce si ČT schovala tři pohádkové příběhy. Z názvu prvního z nich - Sofie a ukradený poklad (31. 12.) - už je jasné, v čem spočívá zápletka. Druhý se odehrává v Hospodě U Bílé kočky (1. 1. 13:30), kde se proti plánům úředníka Johana postaví samo kočičí království. A třetím příběhem jsou čtyři animované pohádky pro chytré děti a chytré dospělé – Fimfárum II (1. 1. 17:05).

Snídaně na hřišti, usínání s králem

Po celé tři vánoční dny budou na malé diváky v pravidelném čase čekat dva jejich oblíbené pořady – i k radosti rodičů, protože první z nich, obvykle nedělní Hřiště 7, začíná vždy v 7:30. Kromě pásma pohádek, kamarádů Jů a Hele a zlobišáren Mufa Supermufa připoutají děti k obrazovkám také dva hosté – skupina Čechomor a zpěvačka Ewa Farna.

O svátcích nesleze z kola ani Večerníček, pohádku na dobrou noc přinese jako kdykoli jindy v 18:45. Na Štědrý den poběží poslední díl Chaloupky na vršku s názvem Jak byla po Vánocích svatba. Od 25. prosince budou děti na dobrodružných cestách pomáhat malému králi Bibiánovi a jeho věrné kočičce Ritě zachraňovat zdraví Bibiánova věčně churavějícího otce. Zatímco první svátek vánoční jeho kralování ohrozí bolavé nohy, o den později ho rozbolí oči.

Postopadesáté, ale pořád dobré

Jsou pohádky, bez kterých si lze Vánoce jen těžko představit. Pamětnicí mezi nimi je Pyšná princezna (24. 12. 17:10), která i letos bude nepoučitelně chtít po králi-zahradníkovi Miroslavovi, aby jí zavázal střevíček. Ke klasice už také patří zuby Lucie Bílé v pohádce Princezna ze mlejna. Ta se v programu ČT objeví nadvakrát. V jejím prvním díle (25. 12. 9:40) získá chasník Jindřich krásnou Elišku, zatímco vodník a čert ostrouhají kolečka. V pokračování (26. 12. 9:40) pak dostane košem knížepán.

Jdi si hrát s Jidáškem, nabádá Panna Maria Ježíška, aby mohla v klidu dopéct vánoční cukroví. Sladké bude totiž na nervy potřebovat sám Pán Bůh, protože má čím dál tím více starostí s andělem Petronelem, kterému sláva z dočasné funkce nebeského vrátného pěkně stoupá do hlavy. Anděl páně (25. 12. 20:00) patří rozhodně k nejúspěšnějším vánočním pohádkám a pobaví i letos. Stejně tak se diváci jistě zasmějí Hrátkám s čertem (25. 12. 15:30 a 26. 12. 06:50), jejichž uvedení završí cyklus Čtyřikrát Josef Bek. Ten se představí v roli vysloužilého vojáka Martina Kabáta, který přelstí i peklo, ale nástrahám vdavekchtivé Káči neuteče.

Vánoce pro tebe i pro mne (další pořady)

24. 12.: Barbar a Vánoce, Královský slib, Hodina zpěvu, Bláznivé Vánoce, Na vlastních nohou, O štěstí a kráse, Tajemství mořské panny, Hledání Země Nezemě

25. 12.: O perníkové chaloupce, Legenda o Vánocích, Velká kočičí pohádka, Tři mušketýři (1/2), Pretty Woman

26. 12.: Vděčná zvířátka, Pohádka bez konce, Dvanáct měsíčků, Neodolatelná, O bojácném Floriánkovi, Velká policejní pohádka, Tři mušketýři (2/2), Kája a Zabi, Maharal – tajemství talismanu, Kid

  • Nebe a Vincek autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59252.jpg
  • Večerníček Malý král autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59249.jpg
  • Anděl Páně autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59247.jpg
  • O bojácném Floriánkovi autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59246.jpg