Kina nabídnou v příštím roce 27 českých filmů

Praha - Distributoři počítají pro rok 2009 s 27 celovečerními hranými českými filmy. Letos kinosály nabídly jen o jeden titul méně. V prvních měsících nového roku se divákům představí dramatický Ocas ještěrky, pohádka Peklo s princeznou nebo thriller s Dagmar Havlovou Normal. Uplynulý rok zhodnotí Česká filmová a televizní akademie ve svém hlasování a 7. března rozdá ceny Český lev, letos poprvé i dokumentárnímu filmu.

V plánu premiér Unie filmových distributorů (UFD) jsou s otazníkem, a tedy navíc, jen dva celovečerní projekty. Kriminální komedie Bankaři britského režiséra a scenáristy Steena Agra, který úspěšně debutoval v roce 2005 komedií Sklapni a zastřel mě!, a temný příběh s hororovými prvky režiséra Tomáše Houšky Labyrint. Prvně jmenovaný projekt byl podle společnosti Bioscop odsunut. 

První filmové měsíce 2009 

Prvním domácím snímkem, který by mělo vidět premiérové publikum 22. ledna, tak bude dramatický příběh režiséra Ivo Trajkova Ocas ještěrky (původní název Josefova cesta) s Davidem Švehlíkem, Karlem Zimou a původem makedonskou herečkou Vericou Nedeskou. Ta hrála už v jeho snímku Velká voda a objevila se i v Pancířově filmu Sestra.

Koncem ledna do kin přijde výpravná pohádka Peklo s princeznou, která je celovečerním hraným debutem režiséra, producenta a scenáristy Miloslava Šmídmajera. V hlavních rolích projektu natočeného s rozpočtem zhruba 40 milionů korun se představí Jiří Mádl, Tereza Voříšková a Petr Nárožný. V roli čerta se mihne režisér Miloš Forman.

Z dalších ohlášených projektů se například začátkem března v kinech objeví celovečerní animovaný projekt Jiřího Barty Na půdě, hned poté snímek Zdeňka Tyce El Paso a březnovou nabídku završí psychologický thriller Normal. Scenárista a režisér Julius Ševčík ho natočil s Dagmar Havlovou, Milanem Kňažkem a Pavlem Gajdošem v hlavních rolích.

Premiéry českých hraných celovečerních filmů v 1. čtvrtletí roku 2009:

Název filmu/režie/předpokládané datum premiéry/rozpočet

Ocas ještěrky/Ivo Trajkov/22. ledna/18 milionů korun

Peklo s princeznou/Miloslav Šmídmajer/29. ledna/40 milionů korun

Líbáš jako bůh/Marie Poledňáková/12. února/35 milionů korun

Veni, vidi, vici/Pavel Göbl/12. března/42 milionů korun

Hodinu nevíš/Dan Svátek/12. března/18,5 milionu korun

El Paso/Zdeněk Tyc/19. března/20 milionů korun

Normal/Julius Ševčík/26. března/37 milionů korun

(Zdroj: Unie filmových distributorů, České filmové centrum)

V polovině dubna bude mít premiéru italsko-český přepis Vieweghovy předlohy Případ nevěrné Kláry, v létě Herzův horor Tma a pak Najbrtův Protektor z období nacistické okupace. Očekávanými filmy jsou i Vorlíčkova pohádka Saxana - veletrh strašidel, jejíž premiéra bude v září. V říjnu představí svůj trikový snímek Poslední děti z Aporveru debutující režisér Tomáš Krejčí.

V plánu premiér na září 2008 se objevil i koprodukční velkofilm Jánošík, s jehož natáčením začala polská režisérka Agnieszka Hollandová před šesti lety na Slovensku. Po půl roce bylo pozastaveno, když americký partner neposkytl tři miliony dolarů. Rozpočet tehdy činil 170 milionů slovenských korun. Snímek Hollandová od letoška v Polsku dokončuje.

Producenti projekty financují i z grantů fondu kinematografie, který mezi ně letos rozdělil 266 milionů korun. Obvyklé tržby fondu z prodeje starých barrandovských filmů a poplatků jedné koruny ze vstupenek do kin navýšily v posledních letech dvě vládní dotace v celkové výši 200 milionů korun. Dalších 150 milionů Kč fond ročně získává po dobu přechodu na digitální vysílání z reklam České televize. Na koprodukční projekty může přispět i evropský fond Eurimages.

Scéna z natáčení filmu Juraje Herze Tma
Zdroj: ČT24