Kuba digitalizuje Hemingwaye

Havana - Kuba chce vědcům a studentům zpřístupnit pozůstalost spisovatele Ernesta Hemingwaye. Začala proto s digitalizací tisíců stran různých materiálů, přesněji na digitalizaci čeká dva tisíce dokumentů, tři a půl tisíce fotografií a devět tisíc knih, některé s osobními poznámkami. Patřily slavnému spisovateli a po desetiletí ležely ve sklepě jeho domu na předměstí Havany. S jejich digitalizací začala kubánská vláda proto, že je chce zpřístupnit vědcům a studentům.

„Vědci budou moct lépe studovat Hemingwayovo kubánské období. Stačí, když požádají o přístup do vznikající databáze. Možná bude jednou dokonce i na internetu,“ vysvětluje ředitelka Muzea Ernesta Hemingwaye Ada Rosa Alfonso Rosalesová.

Ve sbírce se neobjevují jen rukopisy, ale třeba i stvrzenky z obchodů nebo dopis o Hemingwayově milostné aférce s italskou hraběnkou Adrianou Ivancichovou. Ta je zřejmě předobrazem hrdinky románu Přes řeku do stínu stromů.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Digitalizace přinese nové informace o spisovateli

Většina materiálů nebyla nikdy zveřejněná. „Je to poprvé, co tyto dokumenty zveřejňujeme. Většina z nich neprošla žádnou editorskou úpravou. Spíš než o dílo, jde o cenné muzejní exponáty,“ potvrzuje Rosalesová.

Znalci se těší, že nyní  získají nové informace o spisovatelově 21letém pobytu na Kubě. Právě tady napsal jedny ze svých nejznámějších knih, za které získal v roce 1954 Nobelovu cenu za literaturu - například Stařec a moře nebo Komu zvoní hrana. „Můžete z toho cítit Hemingwayův duch. Nejlepší je sem přijet a prohlédnout si muzeum, z dokumentů ho ale poznáte i na dálku,“ domnívá se Rosalesová.

Z Kuby do světa

Na projektu se podílí Kubánská rada pro národní kulturní dědictví a americká Rada pro vědecký výzkum. Spolupracují od roku 2002. Díky digitalizaci bude možné materiály nejen lépe studovat, přispěje i k jejich záchraně. Ve sklepě je totiž poškozovaly vlhko a hmyz.

Archiv je zatím přístupný jen kubánským studentům a badatelům. Už koncem ledna si ho budou moci prohlídnout i návštěvíci Kennedyho knihovny v americkém Bostonu. Navíc by se měl v budoucnu objevit i na internetu.