Galerie 5. patro vystavuje díla, která chtějí bořit hranice a vyplňovat bílá místa

Praha - Fotografická výstava, kterou právě otevírá Galerie 5. patro s názvem UNBRAKE!, slibuje silný zážitek. Nejenom proto, že pro oba vystavující fotografy je lidské tělo ve všech možných variantách nikdy nekončící inspirací. Hodnotný zážitek zajišťuje především profesionalita obou vystavujících. Společná expozice fotografů Charlese Gatwooda a Vlastimila Kuly přináší výběr z těch nejlepších snímků z dlouholeté praxe umělců, kteří ve světě požívají značné renomé, zatímco u nás jsou oba poměrně neznámí.

Charles Gatewood (1942) je známý především díky  drsně umělecky pojaté dokumentaci sexuálního undergroundu, od extrémních fetišismů po moderní primitivismus.  Jeho tvorba je silně ovlivněna dobou 60. let, sexuální revolucí a svobodomyslným hnutím hippiesIn the 1970s though, Gatewood explored a very different kinky scene: Wall Street. Téměř všechny jeho výstavy vyvolaly skandál a rozhořčení. V roce 1970 vytvořil provokující cyklus dokumentárních snímků zachycujících v umělecké metafoře tajnůstkářské zvrácenosti finančníků z Wall Street.  Jeho portréty osobností jako kupříkladu Williama Borrouhgse, Boba Dylana, či Allana Ginsberga patří dnes do klasického fondu fotografické scény.

Vlastimil Kula (1950), stejně jako Gatewood, evokuje osvobozující síly erosu. Provokuje a rebeluje proti konvencím a prudérním poutům, která nás obklopují. Zachycuje extázi a vzrušení z obou stran fotografického objektivu. Kulovi se podařil husarský kousek - aniž by patřil mezi českou fotografickou elitu, vydal v roce 2004 monografii v renomovaném německém nakladatelství Taschen. Jeho kniha, žánrově patřící na samou hranici pornografie, vzbudila protichůdné ohlasy. Samostatnou monografii měl v nakladatelství Taschen donedávna jediný český fotograf - Jan Saudek.

UNBRAKE! - Galerie 5. patro, Myslíkova 9, praha 1. Od 8. do 31. ledna, otevřeno pondělí až sobota od 12:00 do 18:00.

  • Titul monografie Vlastimila Kuly nakladatelství Taschen zdroj: Galerie 5. patro http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60695.jpg
  • Detail plakátu k výstavě zdroj: Galerie 5. patro http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60692.jpg