Výběr severských filmů uvádí kino Evald

Praha - Dnes zahajuje přehlídka severských filmů. Sedm výrazných skandinávských snímků posledního desetiletí mohou vidět filmoví fanoušci v kině Evald. Zahajovací projekce nabídne dánsko-švédský snímek Lone Scherfigové nazvaný Italština pro začátečníky z roku 2000. Vypráví o pětici obyvatel jednoho švédského městečka, které pojí podobná nešťastná povaha, život bez partnera a večerní kurzy italštiny.

„V následujících dnech diváci uvidí komediální povídkový film skupiny norských režisérů Utopie - Nejvíc lidí žije v Číně (2002), Českým lvem oceněnou černohumornou komedii Barda Breiena Kurz negativního myšlení (2006) a tragikomický příběh dvou bratrů zamilovaných do jedné ženy ve filmu Lone Scherfigové Wilbur se chce zabít rovněž z roku 2002,“ upozornila Ivana Košuličová z distribuční společnosti Cinemart.

Finskou kinematografii bude 12. ledna reprezentovat snímek Akiho Kaurismäkiho Světla v soumraku, v němž autor svým typickým stylem plným jemného humoru i nostalgických tónů vypráví příběh nočního hlídače. V posledních projekcích přehlídky budou mít diváci možnost vidět dva oceňované snímky dánského režiséra Henrika Rubena Genze.

V úterý 13. ledna to bude film Číňan, který na karlovarském festivalu získal v roce 2005 Cenu ekumenické poroty a Cenu Mezinárodní federace filmové kritiky FIPRESCI. 14. ledna přehlídku severských filmů uzavře  nejnovější Genzův snímek Ukrutně šťastni, za který tento režisér obdržel loni na MFF v Karlových Varech Křišťálový glóbus. „Je groteskně laděným příběhem o mladém policistovi přijíždějícím z velkoměsta na osiřelý zapadákov, který svou stylizací a temnou atmosférou připomíná filmové projekty bratří Coenů,“ dodala Košuličová.

Jednotlivé projekce se uskuteční vždy od 17:00, 19:00 a 21:00 hodin. Vstupné je jednotné a činí 99 korun.