Český lev: Liška kuchařem, Ester Jamesem Bondem a Polívka moderátorem

Praha - Hlavním moderátorem večera vyhlašování cen Český lev, které Česká filmová a televizní akademie udělí už pošestnácté, bude Bolek Polívka. Herec, který získal toto ocenění dvakrát za herecké výkony v Michálkově Zapomenutém světle a v Hřebejkově filmu Musíme si pomáhat, si pro těžký úkol průvodce večerem přizval svou dceru Annu. Včera odpoledne oba v Praze natáčeli televizní upoutávku. Objeví se v ní Ivan Trojan jako číšník a Pavel Liška jako kuchař v kavárně plné držitelů českého lva, kde hosty baví Boleslav Polívka a jeho dcera Anna se za něj stydí. Připravovaná znělka odkazuje na skutečnou rodinnou historku Polívkových.

Při příležitosti natáčení znělky se setkala spousta držitelů Českých lvů. Byli mezi nimi například herci Jiří Lábus, Jiří Bartoška, Ivan Trojan, Pavel Liška a Tatiana Vilhelmová, režiséři František Antonín Brabec, Věra Chytilová a Petr Zelenka, kameraman Miroslav Ondříček, scenárista Jiří Hubač, střihač Jan Mattlach a zástupci dalších filmařských profesí. Samozřejmě i oba moderátoři, přičemž všechno řídil režisér a ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachler.

Bolek Polívka o ceně Český lev:

„Čím jsem starší, tím mám vřelejší vztah k podobným oceněním. Své dva lvy mám doma v Olšanech nad krbem a baví mě pozorovat odlesky těchto křišťálových sošek.“

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

„Celý ten večer bude spojen s rodinou a myslím si, že by to mohl být velice hezký, příjemný večer s jiným, jemným humorem,“ těší se na Bolka a jeho dceru v roli moderátorů Vachler.

Polívka se ale jako moderátor necítí a podobných večerů se obává. „Budeme si s dcerou vzájemnou oporou. U mne počítáme s jakousi zralostí, hraničící s moudrostí, zatímco u ní stále ještě s mladistvou drzostí,“ dodal populární herec a připomněl, jak kdysi při podobné příležitosti popletl na Českých lvech jména sponzorů a bylo to katastrofální.

Publikum je na podobných večerech podle něj nevyzpytatelné. „Někdo se na cenu těší, další jsou mrzutí, že se do nominací nedostali, jiní marně skrývají nervozitu - není to zkrátka atmosféra příznivá nějakému velkému humoru,“ řekl Polívka.

Nominační večer s Ester Kočičkovou a „blbou blondýnou“

Zatímco vyhlašování Českých lvů má na starosti rodina Polívkova, nominační večer bude 30. ledna opět moderovat Ester Kočičková. Nyní ovšem s pomocí herečky Ivy Pazderkové, známé nejen z pražského Divadla na Fidlovačce.

"Poprosil jsem Ester Kočičkovou, jestli by udělala nominační večer ve stylu Abby, protože film Mamma Mia! mě už na karlovarském festivalu pobavil svou nekompromisní hezkou kýčovitostí,„ prozradil Vachler. “Říkal jsem si, že musím oslovit někoho stejného, jako je James Bond, kdo by mohl zpívat ABBU, a to byla Ester Kočičková," vysvětloval.

A protože je Kočičková černovláska, hledali k ní jako doplněk blondýnu. „Ester přišla na nápad s blbou blondýnou, milou Ivou Pazderkovou, a dvojice byla na světě,“ dodal Vachler.

Lev v ČT

Oba ceremoniály se objeví v přímém přenosu na obrazovkách České televize. Nominační večer, který bude v kině Lucerna, na programu ČT2 a ten hlavní z velkého sálu Lucerny tradičně na ČT1.