Madridské Prado „vystavuje“ svá nejslavnější plátna na Googlu

Madrid - Nejslavnější exponáty madridského muzea Prado si lze nyní detailně prohlížet i na internetovém vyhledávači Google Earth. Mezi patnácti takto vystavenými díly jsou například Velázquezovy Las Meninas, Snímání z kříže od Rogiera van der Weyden, Tři grácie od Petra Pavla Rubense a Zahrada pozemských rozkoší od Hieronyma Bosche.

Digitální zobrazení s vysokým rozlišením umožňuje vidět na obrazech podrobnosti, jaké návštěvník muzea nemůže při běžné prohlídce v galerii zaregistrovat. Jde o svého druhu světovou premiéru.

Z každého obrazu byly pořízeny stovky, v Boschově případě dokonce 1600 záběrů s vysokým rozlišením. Zobrazení je 1400krát jasnější, než jaké by pořídila kamera o deseti megapixelech.

„Není lepší způsob, jak vzdát hold velkým mistrům, než zpřístupnit jejich díla široké veřejnosti pomocí dostupných technologií,“ říká ředitel muzea Prado Miguel Zugaza. Slibuje, že na digitálním obraze uvidí zájemci obraz s téměř mikroskopickými detaily. „Co ale neuvidí, je duše díla, tu spatří jedině u originálu,“ dodává.