Francouzská média se Černého provokací baví

Paříž - "Český umělec David Černý se naplno vysmál českým úřadům. Jde vskutku o báječný podvod, protože pod dílem, na kterém se údajně podíleli evropští umělci, kteří ve skutečnosti neexistují, je podepsaný jen on sám," píše se v internetovém blogu francouzského listu Libération. Žurnalista Alexandr Levy v diskusním pořadu France 24 řekl, že jde o uměleckou provokaci, nad kterou je třeba se povznést.

„Aféra je prostě rozkošná: Praha chtěla vyzkoušet smysl pro humor svých partnerů útokem na místa, kde to bolí, a nechala se chytit do vlastní sítě jedním ze svých nejkontroverznějších umělců,“ uvádí se v textu. „Praha je touto nemilou příhodou zesměšněna, protože vláda nebyla schopná si ověřit existenci 26 objednaných umělců, což hodně svědčí o intelektuální zvědavosti rozšířené ve vládních sférách,“ píše se v blogu Libération.

V diskusním pořadu France 24 věnovanému českému předsednictví padla v žertovném duchu otázka, zda nejde o českou sabotáž, jak před ní varovali poradci francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho během končícího francouzského předsednictví. Podle žurnalisty Alexandra Levyho z Courrier International jde zcela jistě o provokaci, ale ne českého státu, ale uměleckou, nad kterou je třeba se povznést. Levy, jehož zemí původu je Bulharsko, se pozastavil nad hněvivou reakcí Sofie, kterou označil za směšnou.