Festival Pražský podzim se letos neuskuteční, nesehnal sponzory

Praha - Ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim Pavel Špiroch dnes potvrdil, že letošní ročník přehlídky se z finančních důvodů neuskuteční. O existenčních problémech přehlídky, která se konala od roku 1991 a přinášela koncerty orchestrů se sólisty, se hovořilo již dlouho v souvislosti s odstoupením hlavního sponzora.

Od září, kdy odešel strategický partner festivalu, farmaceutická společnost Zentiva, hledali pořadatelé náhradu. Podle hudební kritičky Věry Drápelové si vedení festivalu může za problémy samo. „Je to logický důsledek afér kolem festivalu a zjevně hlavní sponzor ztratil trpělivost,“ poznamenala.

Odborníci kritizují i dramaturgii festivalu, která byla postavená na koncertech symfonických těles tři týdny v kuse. „Řada orchestrů, které zde hostovaly, ani ve svých zemích nepřevyšuje průměr,“ domnívá se hudební kritik Jindřich Bálek. Podle muzikoložky Hany Jarolímkové je ukončení festivalu naopak velká škoda. „Byl zavedený a nabídkou vyvažoval Pražské jaro,“ uvedla a dodala, že o koncerty byl mezi publikem vždy velký zájem.

Aféry kolem festivalu

  • 2007: Známá klavíristka Héléne Grimaudová těsně před generální zkouškou zrušila své vystoupení s tím, že ředitel festivalu Pavel Špiroch byl hrubý a urazil ji. K jejímu rozhodnutí se tenkrát přiklonila i drážďanská Staatskapelle, která ji měla doprovodit.
  • 2008: Těsně po zahájení festivalu odřekl účast světoznámý český dirigent Libor Pešek kvůli tomu, že pořadatelé festivalu použili na billboardech jeho fotografii bez jeho souhlasu. Dirigent měl na dvou koncertech řídit Královský liverpoolský filharmonický orchestr, jehož byl jedenáct let šéfdirigentem.

Zentiva přispívala do třicetimilionového rozpočtu festivalu zhruba 17 miliony. Podle kuloárních informací údajně loni nabídlo vedení firmy řediteli Špirochovi, že od něj odkoupí značku festivalu, ten však odmítl. Mluvčí Zentivy tuto informaci nepotvrdila.

Heléne Grimaudová
Zdroj: ČT24