ČT dnes uvede Profil Jana Kaplického - dialog o kráse, snech a senzualitě

Praha - Dokument věnovaný světoznámému architektovi Janu Kaplickému, který 14. ledna náhle zemřel ve věku jednasedmdesáti let, uvede dnes od 22:35 ČT2. Snímek koprodukovaný Českou televizí Profil - Jan Kaplický natočil v roce 2004 režisér Jakub Wagner. Spoluautorkou scénáře a producentkou byla Eliška Fuchsová, Kaplického pozdější manželka.

Záměrem tvůrců bylo natočit dialog režiséra a architekta o současnosti, zelených budovách, nerealizovaných snech, svobodě, kráse, senzualitě, sexualitě a kreativitě. Snímek se natáčel ve Velké Británii i v Praze a kromě Kaplického v něm vystupuje jeho tehdejší manželka, architektka Amanda Levete a jejich syn Josef. Diváci si budou moci prohlédnout Kaplického proslulé stavby stejně jako originální interiéry jeho bytu a studia Future Systems, kde se návštěvníci včetně filmařů musejí zouvat.

Kaplický patřil k nejproslulejším světovým architektům. V Praze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, v roce 1968 odešel do Velké Británie. Spolupracoval se světově proslulými architekty, například s Renzem Pianem, Richardem Rogersem a Normanem Fosterem. V roce 1978 založil vlastní kancelář Future Systems, o deset let později se jeho profesionální partnerkou stala Amanda Levete.

Ukázka z dokumentu Profil - Jan Kaplický (zdroj: ČT24)

V průběhu 80. let společně rozvíjeli vizi možné budoucí architektury a stali se jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Jedinečná zkušenost a znalosti materiálu i technologií pro kosmický výzkum ovlivňují praxi Future Systems dodnes.

Kaplický byl držitelem mnoha ocenění, z nichž nejznámější je nejprestižnější britská cena za architekturu Stirling Prize za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu. Známý je i jeho obchodní dům Selfridges v Birminghamu. Realizace Future Systems lze nalézt v Evropě, Asii i Americe, jejich projekty byly publikovány ve více než třiceti zemích světa. Kancelář si vydobyla respekt projekty i realizacemi, které se chovají šetrně k životnímu prostředí, aniž by rezignovaly na hledání nových forem architektury.

Údaje o filmu

Režie: Jakub Wagner

Kamera: Viktor Smutný

Zvuk: Lukáš Moudrý

Střih: Jaromír Malý

Scénář: Jakub Wagner, Eliška Fuchsová

Dramaturgie: Jan Gogola ml.

Délka: 52 minut

Více informací zde