Bulharsko coby turecký záchod zakryl kus tmavé látky

Brusel - Bulharsko coby turecký záchod potají a bez účasti kamer zmizelo z kontroverzní plastiky Davida Černého v Bruselu. Zakryli ho chvíli po půlnoci, když byla budova Rady Evropy skoro prázdná. Sofie se proti maketě své země už minulý týden ohradila a požádala české předsednictví o co nejrychlejší stažení. Vysokozdvižná plošina byla připravená na místě od pondělního odpoledne. Uprostřed noci se Bulharsko dočkalo, turecký záchod zakryl kus tmavé látky. Instalace Entropy visí od minulého týdne v bruselské budově Rady Evropské unie a je výrazným symbolem nynějšího českého předsednictví EU.

Bulharsko je podle dnešního vyjádření mluvčí bulharského stálého zastoupení při EU Betiny Jotevové se zakrytím spokojeno. „Je to v pořádku,“ uvedla s tím, že bulharská strana přijala i omluvu Černého, kterou vyslovil při slavnostním odhalení Entropy.

Podle některých ohlasů je tento postup směšný, neboť protestovat by mohly i jiné státy jako třeba Francie nebo Německo. Francie je v instalaci „ozdobena“ velkou vlajkou s nápisem „stávka“ a Německo je protkáno sítí dálnic. Jejich uspořádání ovšem někomu připomíná hákový kříž případně neonacistický symbol - číslo 18.

Telefonát Evy Hrnčířové z Bruselu (zdroj: ČT24)

Plastika z dílny českého výtvarníka Davida Černého se strefuje do stereotypů spojovaných se zeměmi evropské sedmadvacítky. Například Nizozemsko známé tím, že jeho značná část území leží pod hladinou moře za pobřežními hrázemi a že v něm žije řada přistěhovalců, je vyobrazeno jako zatopená země, z níž vykukují jen minarety.

Černý původně tvrdil, že skládačku zabývající se stereotypy spojovanými se zeměmi evropské sedmadvacítky vytvořili umělci ze všech členských zemí unie. Nakonec se ukázalo, že autorem je on sám s několika dalšími umělci. Za mystifikaci se ve čtvrtek během slavnostního předvedení projektu omluvil vedle vicepremiéra Alexandra Vondry i sám Černý.