Besame - inscenace o jedné noční můře, ztracených iluzích a podivných kamarádkách

Praha - Netradiční divadelní prostor La Fabrika uvádí premiéru autorského projektu Reginy Hofmanové Besame. Představení přináší charakteristický choreografický rukopis, pro který je příznačná parodie, sarkasmus a nadsázka. Inscenace vychází z běžných životních situací, umožňuje divákovi podívat se na sebe s odstupem, zasmát se sám sobě, ač smích publiku občas mrzne na rtech. Právě ona parodie a sarkasmus až na samou hranici krutosti je pro Reginu Hofmanovou příznačná.

Snad i její profesní zaměření kombinace profese choreografky a konferenční tlumočnice jí umožňují onen charakteristický odstup, díky kterému jsou její choreografie nezaměnitelné. Není to tedy tolik pohybový slovník, který choreografku odlišuje od ostatních, jako spíše samotný přístup k choreografické tvorbě. Publikum v divadle Ponec se smálo nahlas, což u moderního tance není právě běžné. 

V inscenaci se střídá napětí s uvolněním, pohyby z každodenního života se stylizovaným pohybovým slovníkem tanečníků. Jednotlivé postavy (tři muži a jedna žena) spolu komunikují, vyvíjejí se, ale k happyendu nesměřují. Pod maskou společenských konvencí se často skrývají soukromá dramata, která mají být běžnému pozorovateli utajena. Divák má v rámci představení možnost proniknout za slupku, jež se ukazuje na veřejnosti do světa očištěných citů a vášní, kdy ze snů se stávají noční můry. 

TERMÍNY PŘEDSTAVENÍ:

Besame: 21. 1. (19:30), 6. 3. (19:30) a 7. 3. (19:30)

Choreografie: Regina Hofmanová. Kostýmy a scéna: Renata Weidlichová, Regina Hofmanová. Hudba: Tyler Bates, Natalie Soles, Renato Carosone, Kurt Weil.

Tančí: Anna Kociánová, Johana Moštíková, Kristýna Krejčová, Jakub Sedláček.