Síla dokumentu prostřednictvím fotografického objektivu

Praha - V kongresovém centru České národní banky bude dnes otevřena výstava Zlatý fond Národního muzea fotografie. V pořadí už pátý výběr ze sbírky fotografií současných českých autorů je tentokrát věnován dokumentu. Kolekce Zlatého fondu zahrnuje přes 220 fotografií všech žánrů od fotografů žijících v České republice i v zahraničí. Návštěvníci se s obsahem výstavy mohou seznámit až do 30. dubna.

„Sbírka Zlatý fond vznikla v roce 2002, v době, kdy vznikalo Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci. Jeho kurátoři Ivo Gil a Jaroslav Prokop tehdy oslovili české fotografy, aby vznikajícímu muzeu, jedinému v České republice, věnovali dvě své fotografie. Tak vznikl první výstavní reprezentativní soubor, kterým se muzeum od okamžiku svého založení prezentovalo na veřejnosti,“ informuje Ivana Kubíčková z Národního muzea fotografie.

„Výběr výstavního prostoru v České národní bance byl osvíceným dílem kurátorů Zlatého fondu, neboť záměrem bylo dostat sbírku mimo zdi Národního muzea fotografie tak, aby se s ní mohla seznámit co nejširší veřejnost. Zastoupení autorů je tentokrát mimořádné, zahrnuje jména jako Josef Koudelka, Jiří Poláček, Bohdan Holomíček, Alena Dvořáčková a další. Národní muzeum fotografie je instituce velmi mladá, nicméně je zde velká snaha, aby muzeum bylo vidět, aby se stalo rovnoprávným muzeem začleněným do sítě známých muzeí fotografií,“ doplňuje jeden z organizátorů výstavy fotograf Josef Ptáček.

Lenka Drmotová informuje o výstavě v ČNB (zdroj: ČT24)

Další očekávanou akcí Národního muzea fotografií je výstava v budově oficiálního zastoupení České republiky v Bruselu s názvem „Via Lucis 1989-2009 - česká společnost ve fotografii“. Tématem expozice je dvacet let české fotografie, potažmo české společnosti, neboť na dílech je kromě jiného zachycena i celková proměna české společnosti v letech 1989 až 2009. Autorem výstavy, která je začleněna do oficiálního programu kulturních akcí k českému předsednictví EU je Václav Pospěch.