Fotograf Jan Saudek pokřtil novou knihu Tramvaj noci

Praha - Fotograf Jan Saudek pokřtil 22. ledna svou už čtvrtou literární knihu, kterou vydalo na sklonku roku 2008 vydavatelství Slovart. Povídkovou knihu o postavách pražského Žižkova Tramvaj Noci pokřtil v Saudek Gallery hudebník a humorista Ivan Mládek. Spolu se křtem nové knížky se v Saudek Gallery slavilo i její druhé výročí. Při této příležitosti byly ve spodním patře budovy vystaveny Saudkovy nejnovější fotografie, které navazují na nedávnou výstavu. Hosté mohou obdivovat fotky herců Národního divadla, portréty celebrit či fotografie českých sportovců.

Ke svým portrétním fotografiím Jan Saudek dodává: „Ve fotografii přestávám mít co říct, přece jenom fotografuji už skoro šest desítek let. Proto jsem zkusil řemeslné portréty, kde leckdy sláva portrétované osoby přesahuje um fotografa. Ovšem uvědomuji si, že portrét je dobrý tehdy, když lidi neví, kdo na něm je, musí lidem říkat něco víc, než jenom tohle je ten a ten.“ Poprvé za dobu existence galerie bude velká část vystavených fotografií prodejná.

K názvu knihy Tramvaj noci autor říká: „Všichni jedeme noční tramvají až do konečné stanice. Lidé přistupují a zase odcházejí, někteří s námi chvíli jedou společně.“ Kmotr Ivan Mládek publikaci uvedl slovy: „O knize se mi těžko hovoří, protože jsem ji nečetl. Ale vím, že kdo není blbej, nenapíše špatnou knihu, a proto by měla být dobrá.“ 

Saudek s humorem sobě vlastním při křtu dodal, že po akci spěchá na další vernisáž. „V penzi se vůbec nenudím. Snížili mi mateřskou na 3700 korun, ale o 200 korun mi zvýšili důchod, takže se rozšoupnu.“ Saudek je otcem osmi dětí. Jeho nejmladší syn Matěj, jehož maminkou je Saudkova přítelkyně Pavlína Hodková, oslaví v únoru druhé narozeniny.

Jan Saudek se narodil 13. května 1935 v Praze. Vyučil se fotografem (1952), poté jednatřicet let pracoval jako reprodukční fotograf v různých tiskárnách. Od roku 1983 je na volné noze. Žije v Praze. V roce 1980 mu v Miláně vyšla první fotografie Il Teatro de la vita. Dodnes jich vydal dalších čtrnáct. Realizoval víc než čtyři sta samostatných výstav po celém světě. Je autorem vzpomínkových knížek Život, láska, smrt a jiné takové podružnosti (Slovart, 1994), Láska na tři (BB Art, 1998) a Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec (Slovart, 2000). Kniha Tramvaj Noci vznikala v letech 2006-2008.

  • Fotografie Jana Saudka autor: Jan Saudek, zdroj: 2 media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/636/63600.jpg
  • Jan Saudek autor: Jan Saudek, zdroj: 2 media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/636/63599.jpg