Luba Skořepová předčítá Pravidla slušného chování

Praha - Pravidla slušného chování v moderní společnosti si poslechnou ti, kteří zavítají dnes večer do Divadla Kolowrat. Scénické čtení stejnojmenného textu svěřil šéf činohry Michal Dočekal vitální Lubě Skořepové. Neobvyklý seznam poučení, jak se chovat slušně od narození až do smrti, spojuje vážnou úvahu o smyslu lidské existence se směšností a komičností. Autorem textu je Jean-Luc Lagarce, v současné době jeden z nejhranějších dramatiků ve Francii. "Jeho text voní určitým druhem suchého a potutelného humoru," říká o Pravidlech Skořepová.

Pravidla, která předčítá, jsou seznamem pravidel jednání a chování v základních životních situacích. Jde o pravidla věrohodná, ale při jejich vyjmenovávání se začne ukazovat jejich absurdita a komičnost.

„Ta pravidla sepsala jistá žena ve Francii koncem minulého století. Vznikla příručka podobná pravidlům Gutha-Jarkovského. Jenže Guth-Jarkovský je více povrchní, uvádí pravidla chování u stolu, ve společnosti, tato poučení byla mnohem hlubší, zahrnovala celý život - od narození do smrti,“ prozrazuje něco o původu textu Luba Skořepová.

Luba Skořepová hostem pořadu Události v kultuře (zdroj: ČT24)

Lagarce podle ní při čtení tohoto původního textu dostal chuť zvýraznit jeho absurdnost a nemožnost. „Proto jeho čtení voní takovým druhem suchého a potutelného humoru,“ domnívá se herečka. „Ovšem žena, kterou jsem na jevišti já, musí přesvědčit obecenstvo, že tyto zákony jsou správné a že jí na nich strašně záleží. Zároveň musí ale prosáknout i Lagarcův ironický pohled,“ vysvětluje.

Ukázka z Pravidel slušného chování

Nevěsta postupuje, aniž by vrhala pohledy kolem sebe. Jde zpříma, rovnou k tomu, co ji čeká. Jen málo nevěst dokáže přede všemi na ni upřenými pohledy zůstat přirozenými. Některé nevěsty mají dar rozesmívat nebo dráždit přítomné. No, malé vzrušení není na škodu. Ale jak to řekl básník Viktor Hugo: není nutné, aby nevěsta nasadila výraz beránka ověnčeného květinami, který je veden k obětnímu stolu … ale pokud je dobře vychovaná, pokud má dostatečné množství taktu, zkrátka pokud není příliš velká nešika, nepůjde ani moc schoulená, ani moc sebejistá, vyhne se přehnané skromnosti i nadměrné sebedůvěře.

Jean-Luc Lagarce (1957–1995) napsal za svůj život přibližně dvacet dramatických textů a několik souborů povídek a esejů. Jeho díla se pohybují mezi románem, básní a dramatem a jsou ovlivněny absurdní dramatikou.

Čeští diváci se s Lagarcem mohli poprvé seznámit v roce 2007, kdy v Divadle Disk hostoval francouzský soubor právě s Pravidly slušného chování. Divadlo Na zábradlí v současné době hraje jeho My, hrdinové, které Lagarce napsal pod vlivem deníků France Kafky.

Pravidla slušného chování v moderní společnosti - scénické čtení: Luba Skořepová; režie: Michal Dočekal; premiéra: 24. 1., reprízy: 15. 3. a 21. 4., vždy v Divadle Kolowrat;

Jean-Luc Lagarce
Zdroj: ČT24/www.literarky.cz