Do Lucerny za kulturou země vycházejícího slunce

Praha - Japonská kinematografie a kultura se představuje Praze. V kině Paláce Lucerna probíhá od 22. ledna do 4. února druhý ročník přehlídky soudobých japonských filmů Eiga-Sai, který návštěvníkům nabízí premiérové snímky svérázné a úspěšné japonské filmařské tvorby. Jedním ze sedmi filmů, které mají diváci šanci spatřit, bude i mystický snímek Charisma režiséra Kurosawy Kiyoshiho oceněný na festivalu v Cannes. Festival nabízí i řadu doprovodných akcí.

Cílem festivalu je ukázat Čechům nejzajímavější počiny japonského filmu posledních desetiletí, které se na evropská plátna jindy nedostanou. Kolekce snímků je záměrně různorodá, každý z filmů se odehrává v jiném prostředí či v jiných dobových kulisách. „Jsou to filmy, které vypovídají nějakým způsobem o tom, co se děje v japonské kinematografii i co se děje v japonské společnosti,“ okomentoval obsah přehlídky zástupce Česko-japonské společnosti Robin Šóen Heřman.

V rámci festivalu proběhl v sobotu i Japonský den, který návštěvníkům představil jiné než filmové projevy japonské kultury a životního stylu. V Mramorovém sále se představilo umění kaligrafie a aranžování květin „ikebana“. Japonskou hudbu přiblížily bubny wadaiko a kytara šamizen.

Lucernou se také prošly dámy v luxusních hedvábných kimonech. „Ukázali jsme kimona od těch nejběžnějších, která je možné spatřit i v Praze, když si jej návštěvnice dbající na tradici vezme třeba na koncert, až po ta exkluzivní, která je možné vidět spíš jen na výstavách,“ řekl Heřman.

Přehlídka tradiční japonské kultury
Zdroj: ČT24