Zátiší Georgese Braqua se vydražilo za téměř 10 milionů korun

Praha - Zátiší Georgese Braqua s názvem Ovoce, džbán a dýmka se na dnešní aukci v Praze na Žofíně prodalo za vyvolávací cenu 9,8 milionu korun. Obraz se tak stal desátým dílem v žebříčku nejdráže prodaných děl na českých aukcích. Trh s uměním žije a daří se mu nadmíru dobře,  Jenom v posledním roce se v České republice prodala výtvarná díla za více než 600 miliónů korun.

Prvním Braquovým dílem, které se v novodobé české aukční historii objevilo, byl před rokem obraz Zelené umyvadlo. Prodal se za vyvolávací cenu 11,5 milionu korun a stále je na šestém místě žebříčku. 

Světová ekonomická krize nahání do náruče aukčních síní investory. Trh s uměním prosperuje a zůstává jednou z mála oblastí, která na světové krizi spíše profituje. S narůstajícím zájmem o výtvarná díla dochází i k posunu na straně kupců.

Na dnešní aukci byla nabízena díla jak klasické moderny a meziválečné avantgardy, tak i obrazy z druhé poloviny 20. století. Prestože se o objevila jména jako Josef Čapek či Jindřich Prucha, částky zaplacené za obrazy nepřekoričily rekordy minulých let.

Rekord českých aukcí drží František Kupka s dílem Élévation (Výšky) IV, které se v říjnu 2007 prodalo za 22,1 milionu korun. Druhá příčka patří Oskaru Kokoschkovi a jeho dílo London, Chelsea Reach, jež se loni na jaře prodalo za 19,5 milionu korun. Na třetí místo se loni koncem září dostal obraz Josefa Šímy Léda s labutí, za který sběratel zaplatil 14,6 milionu korun.

Nejdražší prodané obrazy na aukcích v ČR

1. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 22,1 mil.
2. Oscar Kokoschka: London, Chelsea Reach, 19,5 mil. 
3. Josef Šíma: Léda s labutí, 14,6 mil.

4. František Kupka: Abstraktní kompozice, 13,4 mil.
5. Josef Čapek: Děvče v růžových šatech, 12 mil.
6. Georges Braque: Zelené umyvadlo, 11,5 mil.
7. Emil Filla: Dívka s mandolínou, 11 mil.
8. Jindřich Štyrský: Krajina v oblacích, 10,25 mil.
9. Antonín Procházka: Kopretiny, 10,1 mil.
10. Georges Braque: Ovoce, džbán a dýmka, 9,8 mil.