Ve Stavovském divadle dnes oslaví Mozartovy narozeniny

Praha - V den 253. narozenin slavného skladatele Wolfganga Amadea Mozarta se v pražském Stavovském divadle uskuteční slavnostní koncert. Árie ze skladatelových oper přednese slovenská sopranistka Adriana Kučerová, orchestr bude řídit budoucí šéfdirigent ND Tomáš Netopil. Zazní například árie z oper Zahradnice z lásky, Figarova svatba, Kouzelná flétna, Prostá léčka nebo Únos ze serailu."Mozart je stále aktuální, pro každého operního pěvce je takovou hygienou, zrcadlem, v němž se odráží, zda je hlas v pořádku, jak je vyspělý," říká Kučerová, která v Česku debutovala vloni sólovým koncertem na festivalu Pražské jaro. Vystupuje po celém světě, představila se na salzburském festivalu i v La Scale. "Zpívat v Praze nebo v Bratislavě je pro mě čest," říká.

Árie doplní předehra k opeře Don Giovanni, Symfonie č. 25 a Koncert pro flétnu a harfu. Sólové party přednesou členové orchestru ND harfenistka Ivana Pokorná a flétnista Jaroslav Pelikán.

Mezinárodní talent 

Kučerová studovala zpěv na konzervatoři a Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a později na Conservatoire National Supérieur de Musique et de danse v Lyonu. Je například laureátkou European Music Prize for Youth v Hamburku (2001) a vítězkou prestižní soutěže International Hans Gabor Belvedere Singing Competition ve Vídni z roku 2005.

Vystupovala na Mozartwoche Salzburg a na Salzburger Festspiele v Mozartově opeře Zahradnice z lásky, v milánské La Scale v Purcellově opeře Dido a Aeneas, v Bayerische Staatsoper v Mnichově úspěšně vytvořila postavu Sophie v inscenaci Massenetova Werthera. V Theater an der Wien nastudovala Ninettu v Mozartově opeře La finta semplice v hudebním nastudování Fabia Luisiho.

Zpívala na koncertech ve Velké Británii, Polsku, Belgii, Nizození, Rakousku, Paříži i Janově. Se skladatelem Oskarem Rozsou pracuje na projektu, který je podle jejích slov mixem opery, popu a jazzu a představuje pro ni příjemné vybočení.

Program koncertu

Don Giovanni - Předehra
La finta semplice (Prostá léčka) - Árie Ninetty ze 3. jednání „Sono in amore“
La finta giardiniera (Zahradnice z lásky) - Árie Serpetty z 1. jednání „Appena mi vedon“
Idomeneo - Árie Ilie ze 3. jednání „Zeffiretti lusinghieri“
Symfonie č. 25 g moll KV 183

Přestávka

Koncert pro flétnu a harfu C dur KV 299
Le nozze di Figaro (Figarova svatba) - Árie Zuzanky z 2. jednání „Giunse alfin il momento… De vieni, non tardar“
Cosi fan tutte - Árie Despiny z 2. jednání „Una donna a quindici anni“
Die Entführung aus dem Serail (Únos ze serailu) - Árie Blondy z 2. jednání „Welche Wonne, welche Lust“