Berlín pomáhá své zdi do kondice

Berlín - Hlavní město Německa se již připravuje na velkolepé oslavy 20. výročí zboření zdi, která kdysi z jednoho města během několika týdnů vytvořila na celých 38 let dva rozdílné světy. Turisty i obyvatele Berlína čeká tento rok množství výstav, vzdělávacích projektů i vzpomínkových akcí. Jednou z prvních připomínek je oprava obrazů z roku 1989 na zbytcích Berlínské zdi jejich tehdejšími autory.

Galerie pod širým nebem vznikla v porevoluční euforii. Vytvořilo ji tehdy 118 umělců z celého světa a stejní lidé budou svá díla nyní rekonstruovat. „Napřed odstraníme obrazy, pak opravíme beton a natřeme ho ochranným nátěrem proti vibracím a slunečnímu záření. Malovat budeme speciální trvanlivou barvou,“ vysvětluje organizátor záchrany Kani Allavi.

Jako první se štětcem opět zdi dotknul Šamil Gimajev. „Srdce mi bije jako divé, je to kus historie,“ říká.

Berlín chystá k jubileu i další akce. Radnice otevřela na Alexandrově náměstí mobilní výstavu s interaktivní mapou, která ukazuje, jak se město za 20 let změnilo. Zvenku připomíná vyhlídkový podest, odkud se ze Západu nahlíželo na Východ.

Oslavy vyvrcholí 9. listopadu, kdy místní studenti mají společně vybudovat maketu slavné zdi a symbolicky pak tuto zábranu znovu srovnat se zemí.