Roming - výhodná nabídka dnes na ČT

Praha – Komediální road movie o strastiplné cestě tří mužů za tajemnou nevěstou Roming uvede dnes Česká televize od osmi hodin večer v televizní premiéře. Roming je jedním z více než 180 snímků, na jejichž vzniku se ČT za šestnáct let své existence podílela. V hlavních rolích tohoto filmu podle scénáře Marka Epsteina se představí Boleslav Polívka a Marián Labuda.

Roming vypráví o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu. Při krátké povinné návštěvě doma ho otec požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko – za nevěstou.

Jura nevěří vlastním uším: otec sňatek s dcerou svého nejlepšího přítele domluvil ještě, když byl chlapec… „Ženich“ zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč republikou…

Představitel Stana Boleslav Polívka získal na festivalu Novoměstský hrnec smíchu cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Kromě něho a Mariána Labudy se ve filmu představí ještě například Vítězslav Holub, Jean Constantin nebo Vladimír Javorský.

Viděli jste, uvidíte…

Ze snímků, které vznikly – stejně jako Roming – v koprodukci ČT, přišly v lednu do kin dva. Realistický příběh mladého muže Ocas ještěrky, který je variací na pohádkový motiv z povídky Boženy Němcové Anděl strážce. Skutečnou pohádkou je Peklo s princeznou, v níž se kromě klasických pohádkových atributů, jako jsou čerti, princezna a princ, objevuje i komediální nadsázka.

V příštím roce bude mít premiéru například romantická komedie Veni, vidi, vici o tom, jak „český Honza“, mladý golfový talent, dobyl svět a srdce půvabné Terezky. Na vážnější notu zahraje film Lištičky, příběh o dospívání v cizím světě. Historickou látku zpracovává Protektor – soukromé drama manželské dvojice na pozadí válečného dramatu v časech heydrichiády.

Podrobnosti o natočených i chystaných koprodukčních titulech ČT najdete na webovém speciálu.