Vinnetou žije!

Praha - Právě vyšla obsahem i vzhledem atraktivní encyklopedická publikace Karla Jordána o fenoménu Karla Maye a jeho literárních postavách, jimž dominují především Vinnetou a Old Shatterhand. Kniha Můj bratr Vinnetou obsahuje stručný životopis spisovatele, zařazení jeho tvorby do historických souvislostí, pod jednotlivými hesly lze najít hrdiny z "Mayovek", ilustrace, filmy, profily herců, hudbu, chorvatské a slovinské národní parky, jež posloužily jako kulisy eurowesternů, historické i aktuální české ohlasy. To vše z pozice nefundamentalistického domácího znalce díla Karla Maye.

Přestože velký apačský náčelník měl zahynout v září roku 1874 kulí zákeřného vraha, fenomén Vinnetou, Old Shatterhand a Karel May trvale funguje na značnou část české a slovenské čtenářské a divácké populace. Těm všem je určena tato encyklopedie z nakladatelství Mladá fronta.

Na titulu této knihy je snímek francouzského herce Pierra Brice v kostýmu legendárního Vinnetoua. Publikace se tak stává důstojnou poctou k blížícím se osmdesátinám (nar. 6. 2. 1929) muže, jenž se postupně stal pro již několik generací obdivovatelů symbolem ušlechtilého Apače. Jeho popularita u nás je dána také častým kontaktem s fanoušky nebo přátelstvím se zpěvákem Karlem Gottem, kolegou na nedávném koncertním turné po Německu.

Karel Jordán (1952)

se v občanském životě jmenuje Karel Deniš a pracuje jako hudební producent. Pro mayovské literární projekty používá pseudonym, odrážející jeho původ z Tábora. Na téma Karel May publikoval časopisecky (Filip, Květy, Koktejl aj.), v roce 1997 vydal knihu Muž zvaný Old Shatterhand. Jeho novinka Můj bratr Vinnetou zkoumá encyklopedicky vinnetouovskou legendu.