Český design se představuje v New Yorku, Praze i Tokiu

Praha - Česká centra v New Yorku, Praze, Stockholmu, Varšavě a Tokiu připravila pro období, kdy Česko předsedá Evropské unii, několik projektů představujících tuzemský design. Chtějí ukázat, že Česko je moderní a kreativní zemí EU, která navazuje na bohaté kulturní dědictví. Program odráží významná výročí a témata letošního roku.

V pražském Českém centru začne tento čtvrtek výstava českého designu inspirovaného tradicí a folklorem, která bude součástí expozice Folklor Party. Potrvá do 14. března. Nahlíží na cestu lidového umění ze skanzenu do města a klade otázky, zda je folklor z dnešního pohledu pozůstatkem minulosti nebo součástí moderního života.

Zastoupeny jsou mimo jiné i práce mladších umělců v oboru, například Prostírání z baneroviny Ivy Tattermuschové, snídaňový Embro set Veroniky Selingerové, inspirovaný tradičním krajkářstvím, nebo „cibuláková“ sypátka Petra Hrůzy.

„Celkový program Českých center jsme pro období předsednictví tematicky koncipovali spojením kulturních tradic naší země se současnými uměleckými směry, ať už je to v hudbě, architektuře, fotografii či právě v designu,“ uvedl Jaroslav Kantůrek.

Ve čtvrtek otevře v Českém centru v Tokiu expozici Český revoluční plakát 1989. Připravilo ji ve spolupráci s grafickým designérem Filipem Blažkem a jde o soubor originálních plakátů, které od listopadu 1989 zdobily nároží Prahy a dalších měst tehdejšího Československa. Výstava potrvá do 27. února a poté poputuje do Moskvy, Mnichova, Stockholmu a Paříže.

V polských Katovicích začne v pátek výstava s názvem Fotografie a Design, zaměřená na grafické designérství a reklamní fotografii. Je připravena ve spolupráci s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a má představit spolupráci těchto dvou profesí ve školních projektech.

Studentský design je také tématem výstavy nazvané Nový (z)boží, která je otevřena v Českém centru ve Stockholmu. Švédům a evropské veřejnosti se tak představí výsledky celostátní studentské soutěže o Národní cenu za studentský design 2008. Expozice potrvá do 20. února.

Český design bude možné v květnu zhlédnout i v několika galeriích v New Yorku v rámci týdne designu Meet Contemporary Czech Design 2009. Přehlídka se uskuteční potřetí.

Česká centra připravila pro tento půlrok stovky akcí, vedle výstav jde například o koncerty i kulinářské speciality. Pro dvacáté výročí pádu železné opony v Evropě představí ve 12 metropolích kupříkladu komponované pásmo Cirkus totality. Na půlstoletí od úmrtí hudebního skladatele Bohuslava Martinů zase upozorní série koncertů Martinů Revisited.

Studentský design: šperky
Zdroj: ČT24