Aljona aneb Jak „gastarbajtr“ ke štěstí nepřišel

Praha – Nedávno jsme my byli v tehdejší západní Evropě v podobném postavení jako dnes Ukrajinci v České republice a také na nás koukali s nedůvěrou, uvedl režisér Jaroslav Brabec jeden z podnětů, které ho vedly k natočení televizního filmu o ukrajinských "gastarbajtrech". Diváci České televize snímek uvidí dnes ve 20:00 na prvním programu. Jmenuje se Aljona, stejně jako hlavní hrdinka, krásná a odhodlaná žena, která zamíchá životem mužů ve svém okolí, aniž by to od ní ovšem byla schválnost.

Věci se totiž někdy pokazí tak nějak plíživě, chyby drobné i větší se střádají a zaplatit za ně může člověk mnohdy víc, než by si zasloužil. Zvláště když žije ve světě, který k němu vůbec není shovívavý.

Tak jako Ukrajinec Vladimir (Andrej Bestčastnyj), který se živí drobným obchodem a pašováním při pendlování mezi Užhorodem a Prahou. Jeho cílem je vydělat co nejvíce peněz, aby mohl zajistit sebe a svou přítelkyni Aljonu (Valerie Beliasava) i jejího syna Serjožu. Ten vyrůstá u prarodičů na Ukrajině, zatímco Aljona odjela sama do Čech. Pracuje v putyce, která patří k ukrajinské ubytovně.

Aljona

Jednoho dne se ve dveřích objeví nepraktický a zmatený vysokoškolský učitel Richard (Vladimír Dlouhý). Shání výpomoc do domácnosti pro svou matku (Blanka Bohdanová), s níž jako starý mládenec žije v prostorné vile, která jim pomalu padá na hlavu. Aljonu si oba oblíbí – přesněji Richard se do ní zamiluje, jeho matka ji docela snese – a rozhodnou se jí dopomoci fiktivním sňatkem.

Do hry ovšem vstoupí Vladimir. Dobrý chlap, ale žárlivý, prudký a impulsivní. Ke konfliktům s Richardem a Aljonou se přidají konflikty s ukrajinským „šéfem“. Snaha vymanit se mafiánským praktikám je ovšem předem marná a konce jsou pro Vladimira tragické.

Cesta do kopce, před sebou kámen

Do jaké míry se Brabcovi a scenáristovi Martinu Ryšavému podařilo zachytit skutečný podzemní svět ukrajinských „gastarbajtrů“, lze bez praktického srovnání obtížně posoudit. Jisté ovšem je, že není růžový a ani tvůrci filmu se ho nesnažili nijak zidealizovat. Vymanit se z něho si žádá kromě vlastní píle ještě shodu mnoha okolností, které většinou nejde ovlivnit. Hlavní hrdinka Aljona sice dosáhla svého malého štěstí, ale mnohým, včetně Vladimira, se to nepodařilo, i když se nedá říct, že by se všichni snažili méně.

Osud ústředního trojúhelníku Aljona – Richard – Vladimír je poměrně povedeným příkladem, jak rozdílně mohou skončit cesty „gastarbajtrů“. Tedy těch „méněcenných“ (a lhostejno, zda etnicky, sociálně, národnostně nebo úplně jinak), snažících se začlenit do společnosti, která na ně právě tak pohlíží.

Rozmanitý přístup k nelehké životní situaci je ale nejlépe vidět ve vedlejších příbězích ostatních obyvatel ukrajinské ubytovny. Každý se se životem pere jinak - od uchopení příležitosti za pačesy (mafiánský „šéf“) přes pokorné přijetí (vysokoškolský profesor, který si v Česku přivydělává jako stavební dělník) až po naprostou rezignaci na ono sysifoské pinožení do kopce (ukrajinský mladík, který se na svět ani na sebe nemůže podívat střízlivý).

Do hlavních rolí obsadil Jaroslav Brabec Andreje Bestčastnyho, se kterým spolupracoval už například v seriálu Hraběnky, a běloruskou herečku Valerii Beliasavu. Z českých herců se ve filmu objeví Vladimír Dlouhý a Blanka Bohdanová.

  • Valerie Beliasava (Aljona) autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64035.jpg
  • Z filmu Aljona autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/666/66566.jpg