Letošní Grammy znají své majitele

Los Angeles/New York - V noci na dnešek se v Los Angeles udělovaly ceny Grammy za rok 2008. Nejlepším albem loňského roku byla vyhlášena deska Raising Sand neobvyklého dua, v němž se sešli rockový veterán, bývalý frontman Led Zeppelin Robert Plant a americká bluegrassová zpěvačka a houslistka Alison Kraussová. Skladba z tohoto alba Please Read The Letter získala Grammy také za nejlepší nahrávku roku. Hudební a vydavatelské počiny ve 110 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz a klasickou hudbu uděluje na základě hlasování svých 12 000 členů Americká hudební akademie.

Favorit letošních Grammy, rapper Lil Wayne nominovaný na osm cen, si  odnesl nakonec čtyři gramofonky - jako nejlepší sólový zpěvák rapu ve skladbě A Milli, za nejlepší rapovou skladbu Lollipop, za spolupráci na skladbě Swagga Like Us, kde se představil spolu s dalšími rappery Jayem-Z, T.I. a Kanyem Westem a ocenění pro nejlepší rapové album.

Nejlepší rockovou písní loňského roku byla vyhlášena skladba Viva la Vida z alba britské skupiny Coldplay s názvem Viva la Vida or Death and All His Friends.

Nejlepší R&B album bylo přiřčeno albu Jennifer Hudsonové, zpěvačce, jejíž matku, bratra a synovce loni v říjnu zavraždil její bývalý švagr. Při přebírání zlatého gramofónku řekla se slzami v očích, že děkuje své rodině „v nebi i těm, kteří jsou dnes se mnou“. Po rodinné tragédii se držitelka Oscara stáhla do ústraní, z něhož vystoupila až před týdnem, kdy před finálovým zápasem ligy amerického fotbalu zazpívala americkou hymnu. 

Grammy pro nahrávku roku dostala skladba Please Read The Letter neobvyklého dua, v němž se sešli Robert Plant a Alison Kraussová. Ta za svou kariéru získala již 26 Grammy a je nejúspěšnější interpretkou v historii cen.

Cenu pro nejlepší alternativní album získala za desku In Rainbows britská skupina Radiohead.

Popovým zpěvákem roku byl za píseň Say vyhlášen John Mayer.

Objevem roku byla vyhlášena 21letá britská soulová zpěvačka Adele, vůbec první držitelka britské ceny kritiků, která toto ocenění dostala ještě před tím, než vydala vlastní album.

Předávání cen bylo v plném lesku

Na pódiích haly Staples Center se při doprovodném koncertu vystřídaly hvězdy současného anglo-amerického hudebního nebe, z nichž řada vystoupila v netradiční spolupráci s kolegy z jiných žánrů nebo i generací. Rocková kapela Jonas Brothers nominovaná na objev roku si například zahrála s legendárním Steviem Wonderem. S duetem se představily i konkurentky o přízeň nejmladších posluchačů, 16letá popová zpěvačka Miley Cyrusová a country-popová zpěvačka Tylor Swiftová.

Na jevišti zaujala i těhotná 31letá britská zpěvačka Mathangi „Maya“ Arulpragasamová známá pod uměleckým jménem M.I.A., která vystoupila i přesto, že jí lékaři na dnešek vypočítali datum porodu.

Program koncertu musel být na poslední chvíli změněn, protože 90 minut před jeho začátkem oznámila policie, že vyšetřuje dvakrát nominovaného zpěváka Chrise Browna z ublížení na zdraví. V noci na neděli se ho údajně dopustil na blíže neidentifikované ženě. Brown i jeho dlouholetá partnerka, zpěvačka Rihanna, své vystoupení na koncertu zrušili.

  • Lil Wayne autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66990.jpg
  • Jennifer Hudsonová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66972.jpg
  • Britská zpěvačka při udílení cen Grammy za rok 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66999.jpg
  • Robert Plant a americká folková zpěvačka a houslistka Alison Kraussová při přebírání cen Grammy za rok 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/66987.jpg