David Černý rozpoltil Divadlo Na zábradlí

Praha - Na fasádě budovy Divadla Na zábradlí se objevila další plastika sochaře Davida Černého. Opět vzbuzuje kontroverzní reakce. Informace o tom přinesl sobotní pořad ČT24 Z metropole. Vedení a herci divadla se dostali do sporu podobného ražení, jako přinesla Entropa v Bruselu, poslední výtvarný počit nespoutaného českého umělce. Podle ředitelky Divadla Na zábradlí Doubravky Svobodové dílo sice vyvolává různorodé reakce, ale stejně tak budí nevídanou pozornost.

„Lidé telefonují, posílají e-maily a chodí si sochu prohlížet. Plastika ovšem rozdělila soubor na dva nesmiřitelné tábory, které spolu odmítají komunikovat. Velmi těžko se zkouší. Nevím, zda se mi podaří nastalou situaci zvládnout. Musím svolat celodivadelní schůzi. Musíme to nějak řešit,“ uvedla v reportáži posmutnělá ředitelka.

„Chodil jsem pod lešením do divadla na zkoušky a myslel si, že opravují fasádu a pak su tu objevilo tohle. Vypadá to jako vřed a mě to rozhořčuje, protože to může dělat dojem, že je to vřed na našem divadle. Myslím si, že by to mělo být neprodleně odstraněno. Je to umělec, který by se měl sám nad sebou zamyslet. Jeho mystifikace poškozují nejen naše divadlo, ale celou republiku,“ říká rozhodně dlouholetý člen hereckého souboru Divadla Na zábradlí Miloš Mejzlík.

Naproti tomu ti, co s výtvarníkem sympatizují, označují jeho dílo za jakési embryo, zárodek, který bije pro divadlo. A navíc v noci ještě hezky svítí.

Podle příspěvku ČT24 část divadelníků s umístěním sochy ve tvaru lidského embrya tlačícího se z okapu vyjadřuje souhlas, část sepisuje protestní petici. Autenticitu zprávy podpořil i dopis Davida Černého ze Spojených států. „Souhlasím se zakrytím mého díla, to, co jsem provedl, bylo značně subverzivní a podpásové ke všem těm nebohým znaveným duším Divadla Na zábradlí,“ píše Černý v dopisu.

Zda se jedná o další uměleckou mystifikaci nebo o reálný bizarní spor, který v obrysech kopíruje rozhořčení některých zemí a části veřejnosti nad dílem Entropa, si podle ředitelky Svobodové musí případní návštěvníci divadla rozhodnout sami.

Výtvarník Černý Entropou v lednu mystifikoval veřejnost i vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru, když dílo, kde jsou jednotlivé státy v rámu dětské skládačky charakterizovány mnohdy nelichotivou zkratkou, vydával za společnou práci 27 umělců z jednotlivých zemí. Odhalení Černého Entropy v budově Rady EU v Bruselu dostalo Česko na přední stránky významných evropských deníků a televizních vysílání, vyvolalo nekonečné internetové diskuse, vyprovokovalo dva oficiální protesty a nejméně dvě občanské petice, které dílo obhajují.

  • Instalace Embrya Davida Černého na fasádu Divadla Na zábradlí zdroj: Divadlo Na zábradlí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67090.jpg
  • Embryonální vřed od Davida Černého na fasádě Divadla Na zábradlí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67066.jpg