Kino Aero bude promítat otrlým divákům

Praha - V kině Aero dnes začíná pátý ročník Festivalu otrlého diváka - šestidenní přehlídky filmů vymykajících se standardním estetickým normám. Festival s mottem "Skutečně myslíte, že už jste viděli všechno? Nenechte se mýlit!" se poté přesune do Brna, kde budou filmy k vidění od 22. do 24. února v klubu Fléda. Tématem všech letošních snímků je multikulturalismus, filmoví fanoušci podle organizátorů procestují celý svět a poznají, čím se lidé baví i trápí od Asie přes Afriku až po Mexiko.

Festival zahájí jediná česká projekce filmu Mučedníci (Martyrs, režie Pascal Laugie, Francie/Kanada 2008), který od loňského uvedení na festivalu v Cannes rozdělil veřejnost a způsobil pohoršení. Jeho producentem je Richard Grandpierre, který financoval také film Zvrácený. Ten šokoval devítiminutovou scénou znásilnění. Snímek Mučedníci je označován za nesnesitelný pro způsob, jakým zobrazuje násilí. Pod speciálními efekty je podepsán Benoît Lestang, známý například triky z filmu Město ztracených dětí. Dva měsíce před premiérou Mučedníků spáchal sebevraždu.

Film byl uveden na festivalech MFF Cannes, Toronto, Fanatic Fest USA, Frightfest Velká Británie a provází ho řada legend - například ta, že majitel amerických práv se vydržel dívat pouhých dvacet minut.

Otrlý Valentýn
Letošní ročník Festivalu otrlého diváka se svým termínem překrývá se svátkem všech zamilovaných. Na sobotu 14. února přichystal pro romantické duše hned dvě tematické projekce. Hlavní valentýnský titul, západoněmecký Nekromantik 2, představuje svéráznou undergroundovou variaci na romantické filmy. Hrdinkou je mladá pohledná nekrofilka, která se musí rozhodnout mezi mladíkem, kterého poznala při návštěvě kina, nebo přitažlivě tlející mrtvolou, kterou si nedávno přinesla ze hřbitova.  Film byl svého času zabaven západoněmeckou policií a stal se předmětem soudního řízení kvůli podezření z uctívání násilí. Tři roky se táhnoucí řízení nakonec skončilo ve prospěch díla a jeho tvůrce Jörga Buttgereita.

Valentýnský program doplňuje formálně i tematicky nekonformní japonský snímek Opožděný člověk pojednávající o tělesně postiženém muži, jehož zlomené srdce dožene až k vraždění. Film jde radikálně proti sentimentálním melodramatům o handicapovaných lidech, která publiku dávají kýžené dojetí a především alibistický pocit uvědomění. Opožděný člověk se stal událostí MFF Rotterdam 2005 a na programu japonských artových kin se udržel výjimečné čtyři měsíce.

Předfilmy
Každý den pražské části festivalu se bude před celovečerními filmy promítat i krátký otrlý předfilm. Ve výběru 6 krátkých snímků figuruje kromě českých výherců soutěže Aerokraťas i zástupce USA a Velké Británie. Pořadatelé před zahájením festivalu vyhlásili soutěž o nejzajímavější otrlý vzkaz pro diváky festivalu. Vzkazy se mohly týkat jednotlivých titulů v programu či být adresovány obecně - šlo hlavně o nápad a vtip. Z došlých příspěvků byly vybrány tři nejlepší, které budou zařazeny do pásma upoutávek a vzkazů, které běží ve smyčce před projekcemi.