Začala „olympiáda“ o titul Evropského hlavního města kultury

Praha - Ministerstvo kultury dnes vyhlašuje soutěž Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Tento rok je vyhrazen pro Českou republiku a Belgii. Přihlásit se do soutěže může jakékoli město, účast není podmíněna počtem obyvatel ani žádnými specifickými požadavky. Nemělo by ale primárně zaujmout historickou hodnotou, spíše tím, co může nabídnout v rámci současného evropského dění. Projekt vznikl v roce 1985, aby "přispěl ke sbližování obyvatel Evropy".

„První kritérium, které je třeba splnit, nazýváme evropská dimenze. Znamená způsob, jakým je město schopno zužitkovat svou identitu v evropském kontextu. Druhé kritérium, město a občané, zohledňuje participaci občanů, jejich přínos kultuře daného města,“ přibližuje podmínky Jacqueline Pacaud, koordinátorka soutěže.

Přihlášky mají města podat do konce října 2009. Které z nich pak bude oficiálně na titul Evropské město kultury kandidovat, rozhodne komise odborníků z České republiky i Evropské unie. V roce 2011 bude pak jedno české město úředně jmenováno Radou ministrů EU Evropským hlavním městem kultury 2015.

Co je Evropské hlavní město kultury?

  • Projekt byl zahájen v roce 1985, aby „přispěl ke sbližování obyvatel Evropy“.
  • Prvním městem v roce 1985 byly Atény
  • Bylo jmenováno vždy jen jedno město, až do roku 2000, kdy jich Rada ministrů EU vybrala rovných 12
  • Od 2001 jsou města vybírána často po dvojicích, pro rok 2008 Liverpool (Velká Británie) a Stavanger (Norsko), pro rok 2009 Linz (Rakousko) a Vilnius (Litva)

Titul je přechodný, jde o jakousi „olympiádu v kultuře“, kdy se vítězné město, respektive vítězná města - ještě jedno belgické -, stane na jeden rok evropskou kulturní metropolí. Vítěze čeká finanční odměna ve výši jednoho a půl milionu eur a především prestiž, která zvýší zájem turistů, a tím i příjmy do městké kasy.

Paříž, Amsterodam, Praha, Ostrava…

V minulosti ocenění získala jak tradiční kulturní města, jako jsou Athény, Amsterodam, Paříž či Praha v roce 2000, tak i ta menší: Janov, Lille nebo Graz. Pro rok 2015 zvažují kandidaturu z českých měst Ostrava, Hradec Králové, České Budějovice a Plzeň.

Západočeská metropole už rozběhla kampaň na podporu kandidatury. Projekty, kterými se chce Plzeň ukázat jako moderní město, přijdou téměř na miliardu. Vzniknout by měly například park a sportovně-relaxační centrum úpravou areálu Štruncových sadů nebo nová divadelní budova pro Divadlo J. K. Tyla a Plzeňskou filharmonii. Pokud Plzeň soutěž nevyhraje, plánovanou výstavbu rozhodně neukončí, slibují radní.

Eiffelova věž
Zdroj: ČT24