Filip Renč točí film o vetřelcích zrozených bez porodu

Brno - Brňané, kteří dnes procházeli Elgartovou ulicí, zřejmě potkali režiséra Filipa Renče. Natáčí zde v těchto dnech pro brněnské studio České televize nový kriminální film. Snímek Zrozen bez porodu je první částí zamýšleného triptychu Vetřelci a lovci, který vzniká podle mnohdy těžko uvěřitelných, ale skutečných lidských příběhů. Inspirovat se jimi při psaní scénáře nechal novinář Josef Klíma. Na obrazovkách České televize by měl být film uveden v příštím roce. Zda se objeví také v kinech, rozhodnou tvůrci až po jeho dokončení.

Film Zrozen bez porodu tvůrci charakterizují jako psychologickou detektivku bez mrtvol a střílení, zato se všudypřítomným napětím. Většina děje se odehrává v Brně. „Je to velmi aktuální thriller. Ale nebudu víc prozrazovat, to by byla škoda,“ nechtěla o snímku nic říct Simona Stašová.

Vetřelec a oběť - Simona Stašová a Juraj Kukura

Hraje Věru Podlipnou, rozvedenou, bezdětnou ženu, která pracuje jako zdravotní sestra v jedné brněnské nemocnici. Žije osaměle se svým psem. Dopřává si jediný luxus - cestování, díky majetku, který restituovala. Jednoho dne dostane dopis od soudu, aby sdělila místo pobytu svého syna, který má v místě svého trvalého bydliště několikatisícový dluh za elektřinu.

Jenže Věra Podlipná žádného syna nemá… ovšem dokázat to není tak lehké. „Do jejího života se nabourají lidé, kteří chtějí získat její restituovaný majetek. Pomáhá jim soukromý detektiv, kterého hraje Juraj Kukura,“ uvedl režisér snímku Filip Renč.

Má řadový občan šanci ubránit se v džungli?

Stejně jako k Renčově prvnímu filmu Requiem pro panenku napsal i tentokrát scénář novinář Josef Klíma. Při psaní čerpal ze skutečných případů, na jejichž základě by měl vzniknout triptych Vetřelci a lovci. Žádný z příběhů v reálném životě nedopadl šťastně, ve filmové podobě v něm ale prý nebude chybět naděje.

„Základní myšlenka je jednoduchá: na bohaté scéně zločinu a lidské špíny přibyla další sorta lidí. Vniknou do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí…,“ přibližuje záměr Klíma, „fabulace příběhy posunuje směrem k naději, že přestože se musí řadový občan v džungli dnešní doby spoléhat nejvíc na sebe, když nepodlehne malomyslnosti, má šanci ubránit se.“

  • Poker face Juraje Kukury autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67590.jpg
  • Filip Renč během natáčení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67592.jpg