Nejstarší dokument po druhé světové válce je k vidění v památníku Ležáky

Ležáky/Skuteč (Chrudimsko) - Památník Ležáky na Chrudimsku získal unikátní záběry z roku 1947. Tehdy se konala spontánní štafeta, která měla připomenout tragické události z roku 1942. Na snímku jsou i sestry Šťulíkovy a František Pelikán, tedy jediní obyvatelé osady, kteří přežili nacistickou odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Pro nás je velmi zajímavé, že dokument zachycuje, jak památník, v té době vlastně jen pietní území, vypadal v roce 1947. Pozoruhodné také je, že dva roky po válce došlo k takto spontánnímu uctění památek obětí, tedy ještě před nástupem komunismu v roce 1948. Dokument nám velice dobře přibližuje atmosféru doby. Je unikátní, že film zaznamenaly tehdy devítileté sestry Šťulíkovy, které přežily okupaci a jako jediné se do Ležáků vrátily poté, co byly vybrány na převýchovu. František Pelikán přežil koncentrační tábor v Buchenwaldu. Jedenáct dalších dětí zahynulo ve vyhlazovacím táboru v Chelmnu,“ uvedl v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 historik památníku Ležáky Vojtěch Kyncl.

Podle ředitele památníku Milouše Červencla jde o mimořádný objev, protože jde o nejstarší dokument po druhé světové válce. Film byl přitom ve sbírce skutečského muzea od 60. let minulého století. „Byl sice zařazený v inventarizačním seznamu, ale nebyl o něj zájem. Ozvali se nám až nedávno z památníků Ležáky, jestli nemáme nějaké dochované prameny,“ řekl vedoucí muzea Libor Aksler.

Film s názvem Štafeta krajem hrdinů zachycuje kromě Františka Pelikána, který přežil koncentrační tábor v Buchenwaldu, a sester Štulíkových také štafetu četníků, hasičů a sokolů mikroregionem Skutče. Šlo o spontánní akci místních lidí. Pochodní vzdali úctu obětem vypálené osady a na trase kolem 20 až 25 kilometrů zapalovali oheň u památníků padlých, uvedl Kyncl.

Filmový dokument trvá asi 15 minut, je němý, opatřený titulky. Vznikl pravděpodobně pro tehdejší Československý týdeník, možná jej také kameraman V. Švec natočil jako zakázku pro tamní sbor dobrovolných hasičů. Návštěvníci památníku uvidí asi šestiminutovou zkrácenou verzi. Celý film pak mohou vidět v březnu ve Skutči během výročí 720 let od první písemné zmínky.

Ležáky

nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora, protože v lomu Hluboká gestapo odhalilo vysílačku parašutistů. Stalo se to dva týdny po vyhlazení Lidic. Dospělé obyvatele nacisté odvlekli do Pardubic a bez soudu je popravili. Děti poslali do vyhlazovacího koncentračního tábora v polském Chelmnu. Sestry Šťulíkovy byly tehdy poslány do Německa na převýchovu.

  • Jedna ze sester Šťulíkových v dokumentu o pietním aktu v Ležákách 1947 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/680/67971.jpg
  • Ležáky/Štafeta krajem hrdinů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/680/67973.jpg