Španělský filmový festival ode dneška nabídne vášeň i napětí

Brno - Příznivci španělské kinematografie z Brna a okolí budou mít letos jako první možnost zhlédnout kolekci filmů ze 4. ročníku festivalu La Película. Většina ze dvou desítek promítaných snímků se pyšní prestižními cenami ze španělských i mezinárodních přehlídek. Brněnskému publiku bude kolekce patřit do 21. února, poté se přesune do Prahy, kde se projekce budou konat od 24. do 28. února.

„Letošní program je složen z různorodých filmů. Jedinou jednotící linií je cyklus dokumentárních filmů, které byly oceněny španělskou filmovou cenou Goya. Zbývající filmy jsou hrané a mají mapovat to, co se ve Španělsku v posledních letech natočilo,“ říká dramaturg festivalu David Čeněk.

Festival dnes zahájí historické drama 13 růží. Bylo natočeno podle skutečných událostí o ženách, které byly po nástupu generála Franka k moci perzekvovány, zatčeny, mučeny a nakonec popraveny. Film o hledání přeludu krásné ženy V Sylviině městě režíroval José Luis Guerín, výrazná postava španělské filmové tvorby. Pořadatelé neopomenuli ani tvorbu předního režiséra Pedra Almodóvara a zařadili do programu jeden z jeho posledních filmů věnovaných ženám a ženskému vnímání světa, Volver.

Pouze v Brně uvidí diváci známý příběh cikánky Carmen ve stejnojmenném zpracování legendárního režiséra Carlose Saury i klasickou verzi nesmrtelného příběhu Prospera Merimeéa Carmen: Divoká vášeň. Pro návštěvníky pražské části festivalu zase pořadatelé připravili projekci pěti vybraných filmů zdarma.

Hudba, erotika i dokumenty 

Hudba a tanec motivují poetický snímek o flamenku Legenda o čase nebo oddechovou, eroticky laděnou muzikálovou komedii Druhá strana postele. Z žánrových filmů pak bude uveden katastrofický thriller Tři dny, který měl španělskou premiéru loni, divácky úspěšný horor Rec nebo snímek Sirotčinec. Osudy postav v kritických situacích sleduje film 14 kilometrů, který pojednává o afrických uprchlících.

Mezi dokumentárními díly je mimo jiné dvojdílný film Filmaři proti magnátům a Filmaři v akci, který se věnuje aktuálnímu tématu obrany filmu jako uměleckého díla. Na hranici dokumentu a hraného filmu se pohybuje snímek Normální kluci, sledující život v marockém městečku, odkud vzešlo pět sebevražedných teroristů, kteří připravili madridský masakr před pěti lety.