Kalvárie pro sedm žen v jednom domě

Ústí nad Labem - Dům Bernardy Alby španělského dramatika Frederica Garcíi Barky je v originále hrou pro šestnáct a více hereček. Na prknech Činoherního studia Ústí nad Labem jich je jen sedm, i tak se ve hře ale představují všechny z ústeckého souboru. Navíc bylo třeba se ještě dvě vypůjčit - Evu Lecchiovou z libereckého divadla F. X. Šaldy a Magdu Weigertovou. Premiéru měla hra španělského dramatika - s podtitulem Kalvárie pro sedm - 20. února.

Její režie se ujal také host - režisér Dodo Gombár z Divadla Malá scéna ve Zlíně. Díky jeho koncepci se v inscenaci objeví i jeden mužský herec - Jan Plouhar. Hru, ve které by se pro změnu představili všichni herci ústeckého divadla, dramaturgie zatím nehledá.

Drama Dům Bernardy Alby zachycuje osudy sedmi žen, které celý svůj život téměř neopouštějí dům, v němž žijí. Podivné trvalé společenství způsobí, že jejich vzájemné vztahy jsou deformované a povahy těmito podmínkami pokřivené. Ve hře, v níž je méně slov a hodně náznaků, dal režisér všem sedmi herečkám příležitost vyniknout. „Prožila jsem tu šest neděl, jedny z nejhezčích v mém životě,“ pochvalovala si spolupráci například jedna z hostujících  hereček Eva Lecchiová.

Dům je čtvrtou z šesti premiér

Na 37. sezonu přichystalo ústecké Činoherní studio šest premiér. V roce 2008 uvedlo tři: Separatisté, Nordost a Bohové hokej nehrají.

Lorcova hra je čtvrtou premiérou sezony a první v roce 2009. Návštěvníci „činoheráku“ se mohou letos těšit ještě na rodinnou inscenaci Červený Nepomuk podle stejnojmenné knihy Josefa Holuba a dramatizaci Dostojevského Idiota.

Frederico García Barca: Dům Bernardy Albyrežie: Dodo Gombár; překlad: Antonín Přidal; hrají: Eva Lecchiová, Magda Weigertová, Marta Vítů, Tereza Hofová, Zuzana Onufráková, Nataša Gáčová, Irena Kristeková a Jan Plouhar; nejbližší představení: 18. 3.;