Rok na vsi – velkolepá divadelní kronika

Zlín - Za jediný večer prožijí diváci Městského divadla ve Zlíně celý Rok na vsi. Jevištní podobu stejnojmenného literárního díla bratří Mrštíků režíruje Jan Antonín Pitínský. V nejnovější zlínské inscenaci se představí kompletní umělecký soubor i řada hostů, včetně dětí. Jeviště se promění ve vesnici Habrůvka na rozhraní Slovácka a Hané, jak ji kdysi ve své románové kronice vylíčili Alois a Vilém Mrštíkové.

„V téhle hře jsou důležité úplně všechny postavy, party jsou velmi vyrovnané. Moje postava Vrbčeny je taková tresť ženství. Všechny ženské o ní říkají, že je to 'sviňa', potvora a bestie. Tyto role se hrají úplně nejlépe,“ upozorňuje herečka Eva Daňková.

„Ta kronika má asi tisíc stran. Je velkolepá jak stylově, tak žánrově i pokud jde o množství postav. Vše je velmi pěkně vystavěné. Hrajeme dramatizaci Miroslava Krobota, který to nakonec zkrátil tak, že se to dá zahrát ve třech hodinách,“ uvedl k inscenaci režisér Jan Antonín Pitínský. Jeden z nejuznávanějších a zároveň nejplašších českých režisérů přiznal, že si tentokrát poprvé a prý naposled vyzkoušel i scénografii.