Ve Stavovském divadle měl premiéru Ibsenův Nepřítel lidu

Praha - Drama Nepřítel lidu o muži, který se stal nepohodlným, protože se odmítá přetvařovat a lhát, uvedlo v premiéře Národní divadlo na scéně Stavovského divadla v Praze. V hlavní roli slavné hry norského dramatika Henrika Ibsena se v režii Ivana Rajmonta jako lázeňský lékař Tomáš Stockmann představil David Prachař.

Šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal označil představení za „páteřní hru této sezony“. Jeho děj se odehrává v lázeňském městě, kde do veřejného vodovodu prosakuje jedovatá nečistota. Doktor Stockmann je postaven před otázku, zda v zájmu města i své rodiny mlčet, nebo o problému informovat veřejnost.

„Jedná se o neobyčejně živé a vzrušující dílo,“ podotkl Dočekal k inscenaci, v níž se hlavní hrdina v očích spoluobčanů stává veřejným nepřítelem, který „pošpinil“ jejich pověst a stojí proti prosperitě lázní. Navíc v městečku probíhá předvolební boj a na místo starosty kandiduje bratr lékaře Stockmanna Petr (Jan Hartl). Tomáš Stockmann jeho kandidaturu značně komplikuje.

„Z dnešního pohledu by se dal Tomáš Stockmann označit za ekoteroristu,“ podotkl Rajmont, podle kterého hra přestává být v určitém momentu jenom o tom, jak vyřešit špatnou vodu, ale klade si otázku, jakým způsobem převzít ve společnosti zodpovědnost.

Námět hry napadl Ibsena pravděpodobně v českých lázních Teplice, kde se léčila jeho manželka. K premiéře byla otevřena výstava v Mozartově salonku Stavovského divadla, která připomíná inscenace Ibsenových her v Národním divadle. Dosud uvedla činohra Národního divadla 30 premiér Ibsenových her.

Henrik Ibsen

Narodil se 20. března 1828 v jihonorském městečku Skien v rodině úspěšného rejdaře a obchodníka s dřívím. Ve své době šokoval kritikou měšťáckého života, kde bují pokrytectví, předstírání a neláska. Jeho nelítostné hry položily základ moderního divadla, které povýšilo z pouhé zábavy na umění. Mezi nejvíce oceňované Ibsenovy hry patří vedle Veřejného nepřítele dramata Opory společnosti, Nora, Divoká kachna a další. Velký úspěch zaznamenal také i díky hudbě Edwarda Griega jeho Peer Gynt. Nyní snad nejčastěji uváděnou Ibsenovou hrou je Heda Gablerová. Ibsen zemřel v Kristianii (dnešní Oslo) 23. května 1906.